Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού την Κυριακή, εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν την παλαιστινιακή σημαία, έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες είχαν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στην αμερικανική πρεσβεία.

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέκριναν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σέβομαι την Ευρώπη, όμως δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ την αντιμετώπισή της των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ακούω φωνές που καταδικάζουν την ιστορική απόφαση του Τραμπ, όμως δεν έχω ακούσει καταδίκες για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ή για την φρικτή εκστρατεία υποκίνησης μίσους εναντίον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγγκντορ Λίμπερμαν, από την πλευρά του δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Μουνίρ Γιαγκούμπ δήλωσε στο Sputnik ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «θα ενισχυθεί η μάχη του παλαιστινιακού λαού για τη χώρα τους και ενάντια στους εποίκους και τις δυνάμεις κατοχής (…) Η αντίσταση είναι νόμιμο δικαίωμα ενός λαού υπό κατοχή».

Παράλληλα ο Γιαγκούμπ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον θα έχει επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες και κατήγγειλε ότι αντίκειται στους διεθνείς κανόνες.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αμερόληπτοι μεσολαβητές στη διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η απόφαση (του Τραμπ) θα έχει πολύ επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες», τόνισε.

«Η απόφαση αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες, αντίκειται στον όρο ότι θα πρέπει να ληφθεί μόνο αφού έχει επιτευχθεί μια τελική λύση (στη σύγκρουση Παλαιστινίων- Ισραηλινών», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Φατάχ.

ΗΑΕ: Η απόφαση Τραμπ βοηθά τους τζιχαντιστές

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει τους τζιχαντιστές μετά τις ήττες που υπέστησαν φέτος, προειδοποίησε ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγιάν επεσήμανε ότι η χώρα του ελπίζει η Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Η απόφαση των ΗΠΑ ίσως αποτελέσει γραμμή ζωής για τις τρομοκρατικές και τις ένοπλες οργανώσεις που έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος στην περιοχή», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας σε μια αντιπροσωπεία του Washington Institute for Near East Policy.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ τόνισε ότι η μονομερής απόφαση του Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κάλεσε την Ουάσινγκτον «να αναθεωρήσει την κίνηση αυτή και να συνεργαστεί με αποτελεσματικό και ουδέτερο τρόπο ώστε να καταρτιστούν πραγματικές αρχές για την ειρήνη, που θα εξυπηρετούν όλους και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην Υεμένη ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει η χώρα του παραμένει δεσμευμένος στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση «δεν θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική πολιτοφυλακή που δρα έξω από την κρατική αρχή και αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του αδελφού κράτους της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής γενικότερα».

Σύνοδος Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε την Κυριακή τις μουσουλμανικές χώρες «να προχωρήσουν πέρα από τις αποδοκιμασίες» στη έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συζητηθεί η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να βρεθεί μια θέση, μια στάση που θα προχωρά πέρα από τις αποδοκιμασίες» από αυτή τη σύνοδο του OIC, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους και την Ιερουσαλήμ η Τουρκία ανέκαθεν ακολουθούσε μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη πολιτική, χωρίς παρεκκλίσεις. Η Τουρκία δεν θα αλλάξει γνώμη, ούτε στάση, ακόμη και αν μείνουμε μόνοι μας», πρόσθεσε.

Η σύνοδος του OIC έχει ως στόχο «να συντονίσει και να ενώσει» την απάντηση των μουσουλμανικών χωρών στην απόφαση της Ουάσινγκτον, δήλωσε εξάλλου ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει αν θα εξεταστεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.