«Ημέρα οργής» ήταν η χθεσινή για τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς μετά την προσευχή της Παρασκευής χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστινίους και την αντίθεσή τους στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τουλάχιστον δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν έως αργά χθες το απόγευμα ο απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι αντιδράσεις στην κίνηση του Τραμπ να ανατρέψει δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συνεχίζονται, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει χθες στη Βιέννη ότι «η απόφαση αυτή αντιβαίνει στην κοινή λογική».

Καθώς η προσευχή της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί προχώρησαν προς την παλαιά πόλη φωνάζοντας συνθήματα «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσά μας» και «Δεν χρειαζόμαστε άδεια λόγια, χρειαζόμαστε πέτρες και Καλάσνικοφ», ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις με την αστυνομία. Αναταραχές ξέσπασαν και στη Δυτική Οχθη καθώς και στη Χεβρώνα και την Βηθλεέμ. Στη Γάζα οι ιμάμηδες κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους πολίτες να διαδηλώσουν και εκατοντάδες πορεύθηκαν προς τα σύνορα με το Ισραήλ. Η Χαμάς έχει καλέσει σε «νέα ιντιφάντα», όπως τις περιόδους 1987-1993 και 2000-2005, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι και περίπου 1.000 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις. «Οποιος μετακινήσει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ θα γίνει εχθρός των Παλαιστίνιων και στόχος», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Φάτι Χαμάντ.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη έχει εξαγριώσει τον αραβικό κόσμο αλλά έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και τις δυτικές χώρες, οι ηγέτες των οποίων έσπευσαν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Το καθεστώς που διέπει την Ιερουσαλήμ αποτελεί εδώ και πολλές γενιές ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνοι θεωρούν ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβαν οι Ισραηλινοί στη διάρκεια του Πολέμου του 1967 και την προσάρτησαν, ως κατεχόμενη περιοχή.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται και η παλιά πόλη, ιερός τόπος για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους. Δεκαετίες τώρα η Ουάσιγκτον όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα δεν αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφασισθεί στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Αλλωστε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο στην πόλη δεν υπάρχει καμία ξένη πρεσβεία.

Στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, στενός συνεργάτης του δήλωσε πως η στάση του Τραμπ αποτελεί «προσβολή τόσο προς το Ισλάμ όσο και προς τον χριστιανισμό».

Στο Ιράν, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ φωνάζοντας «Θάνατος στον διάολο», ενώ στο Κάιρο εκατοντάδες άτομα έξω από το τέμενος Αλ-Αζαρ φώναζαν «Η Ιερουσαλήμ είναι αραβική! Τραμπ, τρελέ, οι Αραβες βρίσκονται παντού». Χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία, με τις Αρχές να παίρνουν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των αμερικανικών πρεσβειών.

Ετσι, ουσιαστικά, οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνευση έχει υπονομευθεί. Οταν ο Τραμπ πήρε τηλέφωνο τον Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφασή του, οι αναλυτές αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει με την νέα ειρηνευτική προσπάθεια που είχε ανακοινώσει για το 2018 η Ουάσιγκτον. Τώρα κάποιοι, λίγοι είναι η αλήθεια, περιμένουν το πάγωμα οποιασδήποτε τέτοιας διαδικασίας. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για οριστικό τορπιλισμό της.