Την ώρα που οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα τρία μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης (ιρλανδικά σύνορα, δικαιώματα πολιτών, «λογαριασμός») εκπληρώθηκαν επιτρέποντας την μετάβαση στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην Ενωση και το Λονδίνο, ιδού τι γνωρίζουμε για τη βρετανική έξοδο:

Χρονοδιάγραμμα

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit τον Ιούνιο 2016, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισημοποίησε στις 29 Μαρτίου την πρόθεση της χώρας της να εγκαταλείψει την ΕΕ ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Αρχισε έτσι μία περίοδος διετών διαπραγματεύσεων πριν από την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει ορισθεί για τις 29 Μαρτίου 2019.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες άρχισαν τον Ιούνιο επί τριών φακέλων που θεωρήθηκαν σημαντικά: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, ο «λογαριασμός» και τα ιρλανδικά σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27, ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ επιδιώκει μία οριστική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, για να δοθεί ο χρόνος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια να επικυρώσουν το κείμενο.

Η μεταβατική περίοδος

Κατα τη διάρκεια της ομιλίας της στην Φλωρεντία στις 22 Σεπτεμβρίου, η Τερέζα Μέι έκανε γνωστή την πρόθεσή της να διατηρήσει τις σημερινές σχέσεις με την Ευρώπη κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου «δύο ετών περίπου» μετά το Brexit.

Αυτή η περίοδος προσαρμογής θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να διατηρήσει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που ζητούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στη Βρετανία, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς «δίκτυ προστασίας».

Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μία δέσμευση του στρατοπέδου των υποστηρικτών του Brexit. Αυτή η ελευθερία θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ακόμη και αν οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να καταγράφονται κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο «λογαριασμός»

Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε σήμερα ότι ο «λογαριασμός» του διαζυγίου θα είναι «δίκαιος» για τους βρετανούς φορολογούμενους.

Τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν επί της «μεθόδου» υπολογισμού του ποσού. Το ύψος του ποσού εκτιμάται ανάμεσα στα 45 και 55 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Στη Φλωρεντία, η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του κύκλου του το 2020.

Οι ευρωπαίοι πολίτες

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ θα διατηρηθούν.

Οι Ευρωπαίοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν, δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Οι εμπορικές συναλλαγές

Η Τερέζα Μέι δηλώνει με έμφαση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί τις δικές του εμπορικές συμφωνίες.

Στη Φλωρεντία, ζήτησε «δημιουργικότητα» για την θεσμοθέτηση «μία νέας στενής εμπορικής σύμπραξης» και απέκλεισε την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που επεκτείνει την εσωτερική αγορά της ΕΕ στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λινχτενστάιν.

Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκουν να προστατεύσουν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έθεσε τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις 30 ετών ανάμεσα σε καθολικούς Εθνικιστές και προτεστάντες Ενωτικούς και ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρχει σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ενώ το μικρό κόμμα των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, το DUP, και υποχρεωτικός κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης Μέι φοβόταν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα υπόκειται σε διαφορετικό ρυθμιστικό καθεστώς από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι έδωσε τη διαβεβαίωση σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ενιαία αγορά και την τελωνεικαή ένωση…

Brexit «χωρίς συμφωνία»;

Πριν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του Ιουνίου, η Τερέζα Μέι υποστήριζε ότι προτιμά ένα Brexit χωρίς συμφωνία από μία κακή συμφωνία.

Εκτοτε έχει αμβλύνει τους τόνους δηλώνοντας ότι «η επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον όλων » και εξηγώντας παράλληλα ότι προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Χωρίς νέα εμπορική συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή τελωνειακών και δασμολογικών φραγμών.