Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα προβεί σε ανακοινώσεις για το Brexit νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, γεγονός που πυροδότησε σωρεία εικασιών για το μέλλον των σχεδίων της Βρετανίας για μια συμφωνία για το «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τουσκ θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, στις 8.50 ώρα Ελλάδας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρισκόταν στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και ήταν έτοιμη να συμφωνήσει τις γενικές γραμμές των όρων του διαζυγίου, όταν το βορειοϊρλαντικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνησή της, εξέφρασε αντιρρήσεις στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέχρι τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει ο Τουσκ.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι η Μέι έχει διορία μέχρι το βράδυ της Κυριακής αν θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να σφραγίσει μια συμφωνία ώστε να ελπίζει ότι την Παρασκευή θα πάρει το «πράσινο φως» για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.