Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία για προσφυγικό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2017 13:32 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 07/12/2017 14:29 |
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία για προσφυγικό
Την απόφαση να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαιστήριο την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγγαρία και την Πολωνία, πήρε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ΕΕ εφοδιάσθηκε με ένα προσωρινό πρόγραμμα επείγουσας επανεγκατάστασης με ποσοστώσεις υποδοχής για κάθε κράτος μέλος. Επικρίνει αυτές τις τρεις χώρες ότι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, όπως είχαν δεσμευθεί να πράξουν.

«Η Ουγγαρία δεν έλαβε κανένα μέτρο από την αρχή του προγράμματος επανεγκατάστασης και η Πολωνία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση ούτε προσέφερε κάποια θέση από τον Δεκέμβριο 2015. Η Τσεχική Δημοκρατία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση από τον Αύγουστο 2016 ούτε προσέφερε κάποια νέα θέση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγγυήτρια των συνθηκών είχε ήδη απευθύνει δύο προειδοποιήσεις σ' αυτή τη διαδικασία παράβασης εναντίον των τριών χωρών. Καθώς δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση εκ μέρους τους, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν επιχειρήσει να αμφισβητήσουν τον μηχανισμό των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων ενώπιον του ίδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είχε όμως επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του μηχανισμού.

Ο μηχανισμός έχει εκπνεύσει και οι νεοαφιχθέντες δεν είναι πλέον υποψήφιοι για επανεγκατάσταση. Εξακολουθούν ωστόσο να απομένουν «χιλιάδες πρόσωπα υποψήφια για επανεγκατάσταση», όπως υπενθύμισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Επισήμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν την 1η Δεκεμβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία υποσχέθηκε να υποδεχθεί 50 άτομα και τελικά δέχθηκε 12 προερχόμενα από την Ελλάδα. Η Πολωνία υποσχέθηκε 100 θέσεις, όμως δεν έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα.

1
χωριςκομματικοπροσανατολισμο
07/12/2017 14:15
Καλα εκαναν και μπραβο. Οχι για τους καημενους τους προσφυγες. Αλλα για τις ιδιες τις χωρες που θελεουν να μεινουν ως εχουν και εχουν το δικαιωμα να οριζουν την πατριδα τους ως εχουν κατι που λειπει απο εμας σημερα. Να παραπεμθουν στο Ευρωπαικο δικαστηριο και οσοι δυτικοι οξυναν τα προβληματα στη Συρια και χασανε οι ανθρωποι την πατριδα τους. Εναντιον αυτων θα πρεπει να προσφυγουμε ολοι και οχι να ερχεται εδω καθε καρυδιας καρυδι, δηθες ως προσφυγας, να ξεδιαλλεγουν οι γερμανοι την elite και οι υπολοιποι να μενουν εδω.