Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν την Τετάρτη σε γενική απεργία σήμερα Πέμπτη και πορείες το μεσημέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με κοινή τους ανακοίνωση.

Συμμετέχοντας στο κάλεσμα των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ζουν Παλαιστίνιοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης, θορυβωδώς αλλά ειρηνικά, έξω από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στον Βόσπορο, έξω από την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία όπου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η αστυνομία είχε περικυκλώσει την περιοχή, αποκλείοντάς την με οδοφράγματα.

Μπουκάλια κατά του προξενείου

Στον τοίχο του προξενείου οι διαδηλωτές έγραψαν το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Ορισμένοι εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια κατά του κτιρίου και έκαψαν χαρτί με ζωγραφισμένη την ισραηλινή σημαία επάνω του.

«Δολοφόνοι Αμερικανοί, φύγετε από τη Μέση Ανατολή» και «Κάτω η Αμερική» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Κάποιοι κάλεσαν μάλιστα την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς «να πλήξει το Ισραήλ».

Παρόμοια διαδήλωση οργανώθηκε και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και σε συνοικίες του Αμάν όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

«Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου… »

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους του Αμάν, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακάα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τον Τραμπ.

Μεταξύ άλλων ζητούσαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας «να σκίσει» την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ. «Κάτω η Αμερική… Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Η χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Πολλοί κάτοικοι της Ιορδανίας είναι απόγονοι των παλαιστίνιων προσφύγων, οι οικογένειες των οποίων έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.