Οι σκηνές ήταν πρωτόγνωρες. Ουκρανοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι τον απελευθέρωσαν από τους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει καθώς θεωρήθηκε ύποπτος ότι βοηθά εγκληματική οργάνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις των οπαδών του με τους αστυνομικούς στο Κίεβο. Νωρίτερα, καθώς η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του, ο γεωργιανός πολιτικός είχε ανέβει στην ταράτσα και απειλούσε να πηδήσει στο κενό.

Οταν συνελήφθη, οι αστυνομικοί τον έβαλαν σε ένα βαν, όμως οι υποστηρικτές του περικύκλωσαν το όχημα, έκλεισαν με δικά τους αυτοκίνητα τον δρόμο, έσπασαν τα παράθυρα και την πίσω πόρτα και τράβηξαν τον Σαακασβίλι έξω. Εκείνος ύψωσε το χέρι του στο σήμα της νίκης με τις χειροπέδες στον καρπό. Κατόπιν οδήγησε τους οπαδούς του μπροστά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα για την απομάκρυνση του προέδρου της Ουκρανίας από το αξίωμά του. Οι αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές τον καλούν να παραδοθεί άμεσα, όμως οι εικόνες της σύλληψης και της διαφυγής του έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και αμφισβητούν την εικόνα της σταθερότητας την οποία η ουκρανική ηγεσία θέλει να επιδείξει στο εξωτερικό.

Τι ακριβώς όμως, κάνει ο γεωργιανός πολιτικός στην Ουκρανία; Ο Σαακασβίλι διετέλεσε πρόεδρος της Γεωργίας, για δύο θητείες, από το 2004 έως το 2013. Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας του τον κατηγόρησε για πολλά εγκλήματα και διέφυγε για να αποφύγει τη σύλληψη. Πήγε στην Ουκρανία όπου λίγο αργότερα ο πρόεδρος Ποροσένκο τον διόρισε κυβερνήτη της περιφέρειας της Οδησσού και του έδωσε ουκρανική υπηκοότητα. Στις 7 Νοεμβρίου 2016 ο 50χρονος Σαακασβίλι παραιτήθηκε από κυβερνήτης κατηγορώντας προσωπικά τον Ποροσένκο ότι διευκολύνει τα κυκλώματα διαφθοράς στην Οδησσό αλλά και σε ολόκληρη την Ουκρανία. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Γεωργιανός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κόμμα, το Κίνημα Νέων Δυνάμεων.

Φέτος τον Ιούλιο, από τον Σαακασβίλι (ο οποίος, εν τω μεταξύ, διέμενε στις ΗΠΑ) αφαιρέθηκε η ουκρανική υπηκοότητα. Εκείνος ως απάντηση είπε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να επιστρέψει στην Ουκρανία για να συμβάλει στην «εκδίωξη της παλιάς διεφθαρμένης ελίτ». Επέστρεψε τον Σεπτέμβριο με έναν περίεργο τρόπο. Βρισκόταν στην Πολωνία και οι υποστηρικτές του τον έβαλαν κρυφά στη χώρα, καθώς τον πέρασαν παράνομα από τα σύνορα. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή για τη σύλληψή του η οποία αποφεύχθηκε χθες με αυτό τον αναπάντεχο τρόπο.

Οι ουκρανικές Αρχές υποστηρίζουν πως έχουν αποδείξεις ότι χρηματοδοτείται από μια εγκληματική οργάνωση, του Σέρχι Κουρτσένκο, εξόριστου συνεργάτη του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Γιανουκόβιτς ήταν ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας που ανατράπηκε το 2014 έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην πλατεία Μεϊντάν. Οι Ουκρανοί θεωρούν πως οι υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς σχεδιάζουν να ανατρέψουν την σημερινή κυβέρνηση. Είναι πολύ πιθανό οι Αρχές να ήθελαν να τον συλλάβουν προκειμένου να τον εκδώσουν στη Γεωργία όπου αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, καθώς το Κίεβο πρόσφατα έκανε το ίδιο με αρκετούς συνεργάτες του.

Η αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης εκθέτει τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο. Παρά την παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του Σαακασβίλι στο δρόμο, ο γεωργιανός πολιτικός έχει ελάχιστη υποστήριξη –οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν πάνω από 1,7%.

Οι Αρχές θεωρούν πως έχουν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψή του. «Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν τι κρύβεται πίσω από τις «πολιτικές» δηλώσεις του Σαακασβίλι», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου. Στην πατρίδα του τη Γεωργία, όπου ηγήθηκε μιας ειρηνικής εξέγερσης το 2003, ως πρόεδρος είχε δεχθεί κριτικές για την προσπάθειά του να μονοπωλήσει την εξουσία και να ασκήσεις πιέσεις στη Δικαιοσύνη. Επίσης οι επικριτές του θεωρούσαν ότι εξυπηρετεί τα σχέδια της Δύσης έναντι της Ρωσίας και ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο πόλεμος με τη Ρωσία το 2008

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ήταν πρόεδρος της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008 όταν ξέσπασε καταστροφικός πόλεμος πέντε ημερών με τη Ρωσία. Είχαν προηγηθεί σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ Γεωργιανών και ενόπλων στη Νότια Οσετία. Οταν οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν στην πόλη Τσκινβάλι, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παρενέβησαν υπέρ της Νότιας Οσετίας και εισέβαλαν στο Γκόρι. Επειτα από πέντε ημέρες σκληρών συγκρούσεων υπογράφηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ειρηνευτικό σχέδιο με τη μεσολάβηση της γαλλικής κυβέρνησης. Στις 26 Αυγούστου ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγνώριζε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητες χώρες και ο Σαακασβίλι ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Γεωργίας – Ρωσίας.