Αρχισε επίσημα χθες η προεκλογική περίοδος στην Καταλωνία για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Δεκεμβρίου, μια «σουρεαλιστική εκστρατεία» σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», «με άλλους υποψηφίους φυλακισμένους και άλλους εξόριστους στο Βέλγιο, σε μια περιοχή που εδώ και έναν μήνα βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης». Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν για να εξασφαλίσουν μια υποθετική επιστροφή στην κανονικότητα, όμως κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δείχνει αμφίρροπο.

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέσυρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει εις βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν και τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του.

Οι πέντε καταλανοί πολιτικοί είχαν καταφύγει στο Βέλγιο στις 27 Οκτωβρίου, έπειτα από τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, που κρίθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Πάντως, όπως εξήγησαν δικαστικές πηγές, το ισπανικό ένταλμα σύλληψης εις βάρος των πέντε Καταλανών εξακολουθεί να ισχύει και θα συλληφθούν αν επιστρέψουν στην Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Πουιτζντεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν στην Ισπανία για να πάρουν μέρος στην προεκλογική εκστρατεία της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ισπανικό Δικαστήριο προχώρησε στην ακύρωση του διεθνούς εντάλματος θέλοντας να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απορριφθούν από τη βελγική Δικαιοσύνη κάποιες από τις κατηγορίες που βαρύνουν τους πέντε καταλανούς αυτονομιστές. Στη χώρα τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση, εξέγερση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, απείθεια και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Οσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία που θα οδηγήσει στις εκλογές της Πέμπτης, 21ης Δεκεμβρίου, είναι άγνωστο εάν ο Πουιτζντεμόν θα επιστρέψει και πότε στη Βαρκελώνη. Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Χουνκέρας, ηγέτης του κόμματος ERC, το οποίο έρχεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, παραμένει προφυλακισμένος μαζί με άλλους ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος. Κι αυτό παρότι χθες οι ισπανοί δικαστές αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθερα, αλλά με περιοριστικούς όρους, άλλα έξι στελέχη των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Στη χθεσινή, πρώτη επίσημη προεκλογική ομιλία του, ο Πουιτζντεμόν εμφανίσθηκε μέσω βίντεο στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση του κόμματός του, JuntsxCat, να λέει προς την κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι το κόμμα του θα έρθει πρώτο στις εκλογές, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Μαδρίτης ότι θα κερδίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ένωσης. «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας εκεί», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στον ισπανικό Τύπο, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία φαίνεται να δίνουν μάχη για να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς τους λείπει μια έδρα –δηλαδή, μαζί κερδίζουν 67 έδρες, ενώ για την πλειοψηφία του τοπικού Κοινοβουλίου με τις 135 έδρες απαιτούνται 68. Ούτε όμως τα κόμματα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν την πλειοψηφία. Υπό αυτές τις συνθήκες, ρόλο – κλειδί αναμένεται να παίξει τελικά το Cat et Comu, το αριστερό καταλανικό κόμμα που συνεργάζεται με τους Podemos και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει 9 έδρες. Το Podemos, μέχρι στιγμής, δείχνει να τηρεί πιο μετριοπαθή στάση σε σύγκριση με τα άλλα ισπανικά κόμματα στο θέμα της Καταλωνίας. Αν τελικά συμφωνήσει να στηρίξει συνασπισμό κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, το αυτονομιστικό κίνημα θα υποστεί μεγάλη ήττα.