Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέσυρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει εις βάρος του αποπεμφθέντος Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι όλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ισπανία.

Οι πέντε Καταλανοί πολιτικοί κατέφυγαν στο Βέλγιο μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής της Ισπανίας στις 27 Οκτωβρίου, που κρίθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια.

Ωστόσο το Δικαστήριο επεσήμανε ότι το ισπανικό ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους εξακολουθεί να ισχύει και θα συλληφθούν, αν επιστρέψουν στην Ισπανία, όπως εξήγησαν δικαστικές πηγές.

Με την ακύρωση του διεθνούς εντάλματος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θέλει να αποφευχθεί ο κίνδυνος η βελγική δικαιοσύνη να απορρίψει κάποιες από τις κατηγορίες που βαρύνουν τους πέντε Καταλανούς αυτονομιστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν και τέσσερις από τους υπουργούς του εγκατέλειψαν την Ισπανία μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησής της από τη Μαδρίτη επειδή κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία των Καταλανών μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο είχε κριθεί παράνομο από τις δικαστικές αρχές στη Μαδρίτη.

Οι συνήγοροι των Καταλανών έχουν δηλώσει πως, όποια κι αν είναι η απόφαση στις 14 Δεκεμβρίου, θα εξαντλησουν όλες τις δυνατότητες έφεσης ώστε να παραμείνουν οι πελάτες τους στο Βέλγιο τουλάχιστον πέραν της 21ης Δεκεμβρίου, ημερομηνίας που θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.

Εν τω μεταξύ ισπανός δικαστής αποφάσισε τη Δευτέρα να κρατήσει προφυλακισμένους τον καθαιρεθέντα καταλανό αντιπρόεδρο Οριόλ Ζουνκέρας, τον πρώην υπουργό της καταλανικής κυβέρνησης Ζοακίμ Φορν και δύο ηγέτες των οργανώσεων πολιτών ANC και Omnium Cultural, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποσχιστική δράση, ανακοινώθηκε από το δικαστήριο.

Εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ ορίσθηκε για έξι άλλα πρώην μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, τα οποία κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για τη συμμετοχή τους στην παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στις 27 Οκτωβρίου από την τότε περιφερειακή κυβέρνηση.

Οι Ζουνκέρας και Φορν και οι επικεφαλής της ANC Ζόρντι Σάντσες και της Omnium Cultural Ζόρντι Κουσάρτ θα παραμείνουν προφυλακισμένοι επειδή υπάρχει «κίνδυνος υποτροπής», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.