Πρώτα ήταν το ψέμα. Κατόπιν η προσπάθεια συγκάλυψης. Μια κλασική πολιτική κίνηση στην Ουάσιγκτον. Η είδηση ότι ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, παραδέχθηκε την ενοχή του στο πλαίσιο συμφωνίας που έκλεισε με εκείνους που εξετάζουν την παρέμβαση της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία, σημαίνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ, πολύ σύντομα, μπορεί να αρχίσει να χορεύει στον ρυθμό του ειδικού ανακριτή που διερευνά το σκάνδαλο. Ενα σκάνδαλο το οποίο, γοργά, εξαπλώνεται στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, φαίνεται να εμπλέκει τον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ίσως βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Φλιν παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στη διάρκεια της κατάθεσης στο FBI σχετικά με τις επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Φλιν απομακρύνθηκε από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ τον Φεβρουάριο, διότι είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς σχετικά με την επαφή που είχε με ρώσους αξιωματούχους. Εκείνο που φαίνεται να προκύπτει από τις δηλώσεις του Φλιν είναι ότι έλαβε εντολή από ανώτερό του να πραγματοποιήσει τις επαφές αυτές. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως ο «ανώτερος» αυτός ήταν ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Αυτό κάνει πλέον πιθανότατη την εμπλοκή του ίδιου του προέδρου.

Η αναταραχή που προκαλεί στο προεδρικό περιβάλλον η εξέλιξη αυτή είναι εμφανής στις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το twitter. Εκεί έκανε λόγο για άλλη μία φορά για το «ρωσικό, ρωσικό, ρωσικό κυνήγι μαγισσών», όπως το ονόμασε. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε ένα tweet που ανήρτησε το Σάββατο, στο οποίο ανέφερε ότι «αναγκάστηκα να απολύσω τον στρατηγό Φλιν επειδή είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και στο FBI». Μέχρι τώρα ο Τραμπ ισχυριζόταν ότι ο Φλιν έχασε τη δουλειά του όχι λόγω μιας εγκληματικής ενέργειας όπως είναι το να πει ψέματα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, αλλά επειδή έκανε το πολιτικό λάθος να μην πει όλη την αλήθεια στον αντιπρόεδρο Πενς.

Οι πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι εάν ο Τραμπ γνώριζε πως ο Φλιν είπε ψέματα στο FBI, το να ζητήσει από τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα εις βάρος του Φλιν θα αποτελούσε παρακώλυση της Δικαιοσύνης, ένα από τα θέματα που διερευνά ο ειδικός ανακριτής Μίλερ. Ο Τραμπ λίγο καιρό αργότερα απέλυσε τον Κόμεϊ. Καταθέτοντας στο Κογκρέσο τον Ιούνιο, ο Κόμεϊ είχε δηλώσει πως πιστεύει ότι ο Τραμπ τού έδωσε εντολή να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν.

Επειδή το tweet του Τραμπ μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλα νομικά προβλήματα, ανέλαβε να τον σώσει, απ’ ό,τι φαίνεται, ο προσωπικός του δικηγόρος. Βγήκε χθες και ανέλαβε την ευθύνη για την αναφορά στα «ψέματα που είπε ο Φλιν στο FBI». «Ηταν δικό μου λάθος το tweet αυτό» δήλωσε ο Τζον Ντάουν σε συνέντευξή του. «Εγώ το συνέταξα. Είμαι άσχετος με το twitter. Δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω ειδήσεις». Ομως το ύφος της ανάρτησης συνάδει με τα αλλεπάλληλα tweets του Τραμπ και λίγοι πιστεύουν πως το συνέταξε ο Ντάουν.

Τι γίνεται τώρα; Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, ο Τραμπ έχει δύο επιλογές, η καθεμιά εκ των οποίων έχει τα δικά της ρίσκα. Ο Φλιν δήλωσε στους ερευνητές ότι «ανώτατο στέλεχος από το περιβάλλον Τραμπ» του είπε να έρθει σε επαφή με τους ρώσους αξιωματούχους και, σύμφωνα με φίλο του, αισθάνεται προδομένος από τον πρόεδρο. Ο Τραμπ μπορεί να υποβαθμίσει τη σημασία της κατάθεσης του Φλιν καθώς και τον ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία, υπονοώντας πως όποια συνάντηση είχε με Ρώσους δεν βασιζόταν σε εντολή εκ των άνω. Ολα δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι αυτή την τακτική έχουν επιλέξει οι δικηγόροι του αμερικανού προέδρου. Ομως είναι μια γραμμή που δεν μπορεί να υποστηριχθεί σθεναρά επειδή ο Φλιν εμφανιζόταν συχνά στο πλευρό του Τραμπ. Η άλλη εκδοχή που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι να απολύσει τον ειδικό ανακριτή Μίλερ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η έρευνα. Ωστόσο αυτό θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική θύελλα – κάτι που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος αυτή τη στιγμή.

Φορούσε κοριό και κατέγραφε συνομιλίες;

Η συνεργασία του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας με τις Αρχές ίσως «κάψει» πολλούς ακόμη υπόπτους

Η συμφωνία παραδοχής της ενοχής του που έκανε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μίλερ έχει πολλές παραγράφους, όμως εκείνη στην οποία δόθηκε η λιγότερη σημασία, ίσως είναι η πιο σημαντική. Το όγδοο κεφάλαιο της συμφωνίας που έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016 έχει τίτλο «συνεργασία». Αναφέρει ότι εκτός από το να απαντήσει στις ερωτήσεις και να υποβληθεί σε τεστ πολυγράφου (το λεγόμενο τεστ αλήθειας), η συνεργασία του Φλιν «μπορεί να περιλάβει… τη συμμετοχή του σε μυστικές δραστηριότητες των Αρχών ασφαλείας» – κάτι το οποίο στη γλώσσα των μυστικών υπηρεσιών μεταφράζεται στο ότι θα φορά κοριό ή θα ηχογραφεί συνομιλίες με άλλους υπόπτους.

Δεν είναι γνωστό εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Οσοι από τους άλλους που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας είχαν οποιεσδήποτε συζητήσεις με τον Φλιν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, διαβάζοντας αυτήν τη φράση θα πρέπει να άρχισαν να τρέμουν» δηλώνει ο Τζον Φλάνερι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη. «Εκείνος που πρέπει να έχει τρομοκρατηθεί είναι ο (γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ) Τζάρεντ Κούσνερ. Ιδιαίτερα εάν μίλησε με τους συνεργάτες του ειδικού ανακριτή χωρίς να έχει εξασφαλίσει αμνηστία για το ίδιο θέμα για το οποίο έκλεισε τη συμφωνία ο Φλιν».

Αν και η ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η συνεργασία του Φλιν με το γραφείο του Μίλερ δεν είναι ακόμα γνωστή, τουλάχιστον ένας γνωστός Ρεπουμπλικανός χορηγός έλεγε στους φίλους του φέτος τον Ιούλιο ότι ο Φλιν ήδη συνεργάζεται. Τώρα πλέον θεωρείται πιθανό ο Φλιν να έχει καταγράψει αρκετές από τις συνομιλίες του με άλλους υπόπτους. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη άποψη. Οτι, καθώς δεν ήταν υποχρεωμένος ο Μίλερ να περιλάβει αυτή την παράγραφο στη συμφωνία με τον Φλιν, το έκανε ώστε να ασκήσει πίεση στους υπόλοιπους υπόπτους να δώσουν στοιχεία στη διάρκεια της ανάκρισής τους.

Εκείνο που βγαίνει ως συμπέρασμα από τη συμφωνία που έκανε ο Φλιν, αποδεχόμενος την ενοχή του, σχετικά με τη σημασία των πληροφοριών που έχει δώσει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, βρίσκεται στην απόκλιση μεταξύ της ανώτατης ποινής για το έγκλημα που διέπραξε και της ανώτατης ποινής που του υποσχέθηκε ο ειδικός ανακριτής. Θεωρητικά, ο Φλιν θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Εάν συνεργαστεί πλήρως, μπορεί να γλιτώσει εντελώς τη φυλακή και το πιθανό πρόστιμο να είναι μεταξύ 500 και 9.500 δολαρίων. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μια τόσο θεαματική μείωση ποινής γίνεται μόνο εάν ο κατηγορούμενος έχει προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες εις βάρος τουλάχιστον ενός στόχου μιας υπόθεσης, και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικού.

Μπαράκ Ομπάμα:

«Καλό είναι να σκέφτεστε πριν τουιτάρετε!»

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρει στις ομιλίες του το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ – ούτε στο Νέο Δελχί την Παρασκευή ούτε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο. Ομως αναφέρθηκε εμμέσως σε αυτόν προτρέποντας τους ηγέτες να σκέφτονται διπλά πριν χρησιμοποιήσουν το twitter, προκαλώντας τα γέλια όσων παρακολουθούσαν την ομιλία του (για την οποία η αμοιβή του έφθασε τα 400.000 δολάρια).

«Καλό είναι να σκέφτεστε πριν μιλήσετε», είπε απευθυνόμενος γενικά στους ηγέτες. «Καλό είναι να σκέφτεστε πριν αναρτήσετε κάποιο tweet», πρόσθεσε σε ομιλία του στο Νέο Δελχί, σχολιάζοντας μια δήλωση της συζύγου του λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν η Μισέλ είπε πως «δεν είναι καλή ιδέα να αναρτάς την πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό το πρωί στα social media».

Αμέσως μετά, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος μετέβη στη Γαλλία με αφορμή ομιλία υπέρ της καινοτομίας, προσκεκλημένος από το γαλλικό επιχειρηματικό δίκτυο Les Napoléons. Πριν την ομιλία του συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για ιδιωτικό γεύμα, με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη δήμαρχο Παρισιού Αν Ινταλγκό στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για την περιβαλλοντική πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Στο μεγάλο αμφιθέατρο του γαλλικού ραδιοσταθμού Radio France είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Πολιτικοί, επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και μέσα ενημέρωσης ήθελαν να δουν από κοντά τον Ομπάμα και να παρακολουθήσουν την ομιλία του με τίτλο «Λιγότερος φόβος, περισσότερη καινοτομία». Στην ομιλία του φάνηκε πεισμένος ότι η ελπίδα μπορεί να παραμερίσει τον φόβο για το μέλλον, έναν φόβο που κυριαρχεί σήμερα, μολονότι όπως είπε ποτέ δεν υπήρχε τόση ευημερία στον κόσμο.

Ο πρώην πρόεδρος δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για την τεράστια επιρροή του facebook. Εμμέσως αναφέρθηκε και πάλι στον Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.