Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγιάνγκ στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός (ICBM).

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος από όλους τους πυραύλους που έχει εκτοξεύσει η Πιονγιάνγκ και αντιπροσωπεύει «απειλή για όλον τον κόσμο».

Αξιωματικοί του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας υπέθεσαν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν Hwasong-14, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, προσθέτοντας ότι έφτασε σε ύψος 4.500 χλμ.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εκπρόσωπος των νοτιοκορεάτικων ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτήν την εκτίμηση.

Στη θάλασσα της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε απόσταση 960 χλμ. προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Πρέπει να κατέπεσε στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, ήταν η εκτίμηση του υπουργού Αμυνας της Ιαπωνίας.

«Εικάζουμε ότι κατέπεσε σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας» δήλωσε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Λεπτά μετά την εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμα σε πορεία, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Τραμπ: Δεν αλλάζει η προσέγγισή μας

«Θα το τακτοποιήσουμε» ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου. «Είναι κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Η νέα εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς τα ανατολικά από την επαρχία Πιονγκάν, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ είχε κάνει λόγο για ενδείξεις δραστηριότητας σε πυραυλική βάση στη Βόρεια Κορέα, ενώ η Πιονγιάνγκ δεν είχε προχωρήσει σε εκτόξευση από την 15η Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.