Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και οι ξένες δυνάμεις που συνδράμουν θα συνεχίσουν τις έρευνες για το υποβρύχιο, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εδώ και εννέα ημέρες, και τόνισε ότι ο ίδιος αναμένει πως το υποβρύχιο θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής υπογράμμισε πως αξιώνει να διεξαχθεί «σοβαρή και εις βάθος» έρευνα προκειμένου να «μαθευτεί η αλήθεια» για το υποβρύχιο San Juan, με το 44μελές πλήρωμα.

«Αυτό που συνέβη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων με στόχο να μάθουμε πώς σε ένα υποβρύχιο που (…) ταξίδευε σε εξαιρετικές συνθήκες σημειώθηκε έκρηξη, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε» τόνισε ο Μάκρι.

Στο μεταξύ, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 44 ναυτικοί-μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου, αφού αφενός είχαν οξυγόνο μόνο για επτά ημέρες και αφετέρου εξαιτίας της έκρηξης που εκτιμάται ότι σημειώθηκε στο σκάφος.

Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος που περίμεναν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους στη ναυτική βάση της πόλης Μαρ δελ Πλάτα άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής πάντως δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.