Σχεδόν ένας στους πέντε Ρώσους έχει κάνει χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ωστόσο μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στην ομοιοπαθητική είναι αρκετοί που δεν την εμπιστεύονται ως θεραπευτική μέθοδο, όπως δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WCIOM).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 74% των Ρώσων γνωρίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ομοιοπαθητική μέθοδο θεραπείας, μεταξύ αυτών το 58% έχει ακούσει κάτι για την ομοιοπαθητική, ενώ το 25% των ερωτηθέντων δε γνωρίζει τι είναι ομοιοπαθητική. Το 54% των Ρώσων ποτέ δεν έχει κάνει χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ενώ το 19% δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση το ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του.

Οπως διευκρινίζει το VICIOM, το 25% που γνωρίζει την ομοιοπαθητική δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις μεθόδους της (εκ των οποίων, το 5% τις εμπιστεύεται πλήρως) , ενώ το 59% δεν την εμπιστεύεται. Από όσους έχουν προσφύγει στην ομοιοπαθητική, το 62% την εμπιστεύεται ως μέθοδο, ενώ το 37% δεν την εμπιστεύεται.

Την κατέταξαν στην ψευδοεπιστήμη

Στο ερώτημα τι σας κάνει να δυσπιστείτε με την ομοιοπαθητική, το 14% απάντησε η ελλιπής πληροφόρηση για τη μέθοδο αυτή, το 9% ότι δεν είναι αποτελεσματική, το 5% τη θεωρεί τσαρλατανισμό, ενώ το 8% εμπιστεύεται την παραδοσιακή ιατρική.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2-6 Οκτωβρίου και έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1800 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πρόσφατα, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών είχε κατατάξει την ομοιοπαθητική στην κατηγορία της ψευδοεπιστήμης και στην έκθεση που είχε διατυπώσει επιτροπή της συνιστούσε στο υπουργείο Υγείας να αποσύρει όλα τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα από τα δημόσια θεραπευτικά ιδρύματα και να μην περιλαμβάνεται η ομοιοπαθητική στις προδιαγραφές παροχής ιατρικής βοήθειας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας Βερονίκα Σκαβαρτσόβα έχει δώσει εντολή να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα καταθέσει προτάσεις ως προς τη θέση της ομοιοπαθητικής στη Ρωσία.