Ενα ήταν το μήνυμα που είχε ο Μάρτιν Σουλτς το βράδυ των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου μετά την ιστορική ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος: Δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Οσο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια της Μέρκελ να συμφωνήσει με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους στην «Τζαμάικα», ο Σουλτς μπορούσε να αποφύγει τον πονοκέφαλο μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ. Επέμεινε όμως στην άρνησή του και μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικας» το βράδυ της περασμένης Κυριακής. «Οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν οκτώ μονάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες πέντε, ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου» επανέλαβε ο Σουλτς και τη Δευτέρα. To SPD, είπε, «δεν φοβάται τις νέες εκλογές», είναι προετοιμασμένο και οργανωτικά και σε επίπεδο προσώπων για μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Το προεδρείο του SPD που απέρριψε ομόφωνα την είσοδο του κόμματος σε «μεγάλο συνασπισμό.

Ωστόσο, ήταν αναμενόμενο ότι η αποτυχία της «Τζαμάικας» θα ξαναφέρει την μπάλα στο γήπεδο των Σοσιαλδημοκρατών. Η πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, να ξεκινήσει νέο κύκλο διερευνητικών επαφών για να λυθεί η κυβερνητική κρίση ενέτεινε την πίεση στο SPD. Ο Σταϊνμάγερ θέλει πάση θυσία να αποφύγει νέα προσφυγή στις κάλπες. Και ο μόνος δρόμος να το πετύχει –μετά την τοποθέτηση του Κρίστιαν Λίντνερ, προέδρου του FDP, ότι «δεν έχει νόημα» νέα συζήτηση για την «Τζαμάικα» –είναι να μεταπείσει τον πρώην «σύντροφο», πρόεδρο του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση των νέων εκλογών.

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, η στήριξη που έχει ο Σουλτς από το κόμμα του μειώνεται συνεχώς, δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν επανεξέταση της στάσης του SPD. Κυρίως βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ασκούν κριτική στην εσπευσμένη απόρριψη του μεγάλου συνασπισμού και μετά την αποτυχία της «Τζαμάικας». Ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Κύκλου του Ζέεχαϊμ, που είναι η συντηρητική πτέρυγα του SPD, ζήτησε από τον Σουλτς να πάει με «ανοιχτό πνεύμα» στη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να εγκαταλείψει το κατηγορηματικό «όχι» στον μεγάλο συνασπισμό.

Η γραμμή της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος παραμένει. «Προς το παρόν δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία βάση για τον μεγάλο συνασπισμό» είπε ο αντιπρόεδρος του SPD Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF. Αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός για νέες εκλογές. Ο Σέφερ-Γκίμπελ επανέφερε στο τραπέζι τη λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας για να αποτραπεί νέα προσφυγή στις κάλπες. Οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ με οποιαδήποτε σύνθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θέλει κυβέρνηση μειοψηφίας με το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν έφυγε από τον ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μπιλντ», παρά την αντίθεσή της, η Μέρκελ φέρεται ότι συνομιλεί τακτικά με το πράσινο κοινοβουλευτικό δίδυμο Τζεμ Ετσντεμιρ και την Κάτριν Γκέρινγκ-Εκερτ, ακόμα και για το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Πράσινους.

Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους συνεχίζουν να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους σε διερευνητικές επαφές. «Εμείς οι Πράσινοι είμαστε και παραμένουμε ανοιχτοί σε συνομιλίες», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η ηγεσία του κόμματος στο παγγερμανικό συνέδριο των Πρασίνων το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.