Πάγωμα συναντήσεων με αμερικανούς αξιωματούχους ανακοίνωσαν την ΤρίτηΠαλαιστίνιοι αξιωματούχοι μετά τη διαμάχη με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, κάτι που οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποβαθμίσουν.

Την ίδια ώρα οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις συναντώνται στο Κάιρο για να ενισχύσουν τη δυναμική του σχεδίου τους για συμφιλίωση, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ χαρακτήρισε «πολύ τεχνική» την απόφαση να κλείσει το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ένα είδος παλαιστινιακής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το θέμα των γραφείων της ΟΑΠ», και «πέρα από αυτό για το θέμα των προσπαθειών μας υπέρ μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης ειρηνευτικής διαδικασίας», τόνισε η Νάουερτ. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται (…) κατά τη γνώμη μας οι επαφές δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ αλ Μάλικι έκανε λόγο για πάγωμα των συναντήσεων. Και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΑΠ Άσραφ Χάτιμπ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει δώσει εντολή «να διακοπούν οι γραμμές επικοινωνίας με τους Αμερικανούς».

Την ίδια ώρα ο Αμπάς εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός από την Ισπανία, όπου αναφέρθηκε «στις συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες» υπέρ της ειρήνευσης και δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ «υπό την αιγίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».

Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου για να δικαιολογήσει το κλείσιμο της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο Τραμπ μπορεί να ανατρέψει την απόφαση σε διάστημα 90 ημερών, αν οι Παλαιστίνιοι δεσμευθούν για «άμεσες και σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ».

Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ότι η απόφασή του είχε στόχο να ασκήσει πίεση στους Παλαιστίνιους.

Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκτίμησε ότι η Ουάσινγκτον έχει πλέον «χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή».

Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραήλ είχε παγώσει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, όμως ο Τραμπ διατρανώνει την επιθυμία του να συμβάλει σε μια «οριστική» συμφωνία. Από τον Ιανουάριο αφήνει κάποιους απεσταλμένους από τον πιο στενό του κύκλο, μεταξύ αυτών και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, να ενεργούν με πλήρη μυστικότητα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό κάτι από το σχέδιο που καταρτίζουν.

Παράλληλα οι δύο μεγαλύτερες και αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, η Φάταχ του Αμπάς και η Χαμάς, κατέληξαν στις 12 Οκτωβρίου σε μια συμφωνία συμφιλίωσης. Βάσει αυτής, η Χαμάς θα μεταφέρει ως την 1η Δεκεμβρίου στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου κυριαρχεί η Φάταχ, τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς εκδίωξε τη Φάταχ από τη Γάζα το 2007. Με την αλλαγή εξουσίας στον παλαιστινιακό θύλακα, τη θέση της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα πάρει μια διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης με το Ισραήλ.

Κρίσιμο όμως παραμένει το θέμα του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή αποκλείει να αναλάβει τις πολιτικές εξουσίες στη Γάζα, χωρίς να ελέγχει τον τομέα της ασφάλειας και η Χαμάς αρνείται να παραδώσει τα όπλα.

Στο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν θέσει ως όρο για να συνομιλήσουν με μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Φάταχ- Χαμάς την αναγνώριση του Ισραήλ, την αποκήρυξη της βίας και τον αφοπλισμό της Χαμάς.