Έτοιμη να προσφέρει στην Βρετανία την πιο «φιλόδοξη εμπορική συμφωνία» μετά το Brexit είναι η ΕΕ όπως δήλωσε την Δευτέρα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, υπό τον όρο ότι το Λονδίνο θα τηρήσει τους όρους του διαζυγίου.

«Αν καταφέρουμε να διαπραγματευθούμε μια συντεταγμένη υποχώρηση και να εγκαθιδρύσουμε δίκαιους κανόνες παιγνιδιού για το μέλλον, η μελλοντική σχέση μας θα έχει κάθε λόγο να είναι φιλόδοξη», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ομιλία του σε δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες.

Με αυτούς τους όρους, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να προσφέρει την πιο φιλόδοξη προσέγγισή της των συμφωνιών ελεύθερων ανταλλαγών» στη Βρετανία, πρόσθεσε.

Η έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο προϋποθέτει ότι θα έχουν διευθετηθεί προηγουμένως οι όροι του διαζυγίου, όπως οι συνέπειες του χωρισμού για την Ιρλανδία ή ο οικονομικός λογαριασμός του Brexit.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε προθεσμία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου στη Βρετανία προκειμένου να σημειώσει πρόοδο σε αυτά θέματα που αποτελούν προτεραιότητές της, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί να προτείνει στους ηγέτες των 27 να δώσουν το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Λονδίνο διεκδικεί επίμονα την έναρξη το ταχύτερο δυνατό των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο εταίρων από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο.

Κατά την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη τον Οκτώβριο, οι 27 έκαναν μια υποχώρηση αποδεχόμενοι να ξεκινήσουν «εσωτερικές προετοιμασίες» ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

«Η ‘μη συμφωνία’ δεν είναι το σενάριό μας, ακόμη κι αν θα είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο», είπε ο Μπαρνιέ.