Την προστασία του Λιβάνου από τις περιφερειακές συγκρούσεις, ζήτησε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βηρυτό, με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μια σοβαρής πολιτικής κρίσης μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τη Σαουδική Αραβία στις 4 Νοεμβρίου ο Χαρίρι κατήγγειλε την παρέμβαση του Ιράν στον Λίβανο, κυρίως μέσω του κινήματος της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο στον Λίβανο κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία, που στήριζε τον Χαρίρι, ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες ότι βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η πολιτική αυτή κρίση θεωρήθηκε γρήγορα ακόμη ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, δύο περιφερειακών δυνάμεων που ήδη αντιπαρατίθενται σε άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία και την Υεμένη.

«Οι αραβικές χώρες κατανοούν την κατάσταση στον Λίβανο και επιθυμούν να τον διασφαλίσουν (…) από τη διχόνοια», τόνισε ο Αμπού Γάιτ κατά την άφιξή του στη Βηρυτό, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου ANI.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, που έχει την έδρα του στο Κάιρο, είχε προγραμματισμένες συναντήσεις την Δευτέρα με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Την Κυριακή από το Κάιρο, όπου πραγματοποιήθηκε μια έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου έπειτα από αίτημα του Ριάντ, ο παναραβικός οργανισμός κατηγόρησε «τη Χεζμπολάχ και τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ότι χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαχρέιν».

Παράλληλα ο Αμπού Γάιτ προειδοποίησε την Κυριακή ότι «οι αραβικές πρωτεύουσες βρίσκονται στη γραμμή του πυρός των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης».

Στο μεταξύ ο Νασράλα αναμενόταν να εκφωνήσει την Δευτέρα, μια ομιλία για την πολιτική κρίση στον Λίβανο και την ένταση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.