Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γερμανικό Σύνταγμα για την διατήρηση της σταθερότητας και της συνέχεια στην Γερμανία, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το γερμανικό σύνταγμα προσφέρει τη βάση για τη σταθερότητα και τη συνέχεια σε παρόμοιες συνθήκες, καθώς και η προηγούμενη εμπειρία», επεσήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτή η κατάσταση δεν θα διαφέρει, οπότε η σταθερότητα και η συνέχεια είναι διασφαλισμένες», τόνισε.

Ανησυχία από τις χώρες της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα, ότι είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν οι προσπάθειές της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσαν, και πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η καθυστέρηση της διαδικασίας.

Ο Ε. Μακρόν αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Γερμανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι κατά την εκτίμηση του: «Δεν είναι προς το συμφέρον μας το πάγωμα της διαδικασίας».

Η Γαλλία θέλει η Γερμανία, όπου η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή πολιτική κρίση, να παραμείνει «σταθερός και ισχυρός» εταίρος «για να προχωρήσουμε από κοινού», αναφέρει και σε επίσημη ανακοίνωση της η γαλλική προεδρία.

Η κατάσταση αυτή «ενισχύει την ανάγκη η Γαλλία να προτείνει, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να εργασθεί για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα θέσουμε σε εφαμρογή με τους γερμανούς εταίρους μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Μια κακή είδηση για την Ευρώπη» χαρακτήρισε την Δευτέρα, την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του ισχυρότερου μέλους της ΕΕ. «Είναι μια κακή είδηση για την Ευρώπη ότι η κυβέρνηση στην Γερμανία θα καθυστερήσει (να σχηματιστεί)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ολλανδός ΥΠΕΞ Χάλμπε Ζίζλστρα προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη επιρροή εντός της ΕΕ επομένως αν δεν έχουν κυβέρνηση κι ως εκ τούτου δεν έχουν εντολή θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να πάρουν θέση» επεσήμανε ο ίδιος.

Παρότι ορισμένοι στη Γερμανία διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο ολλανδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε κακή την ιδέα αυτή και επισήμανε ότι η ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να σχηματιστεί, το οποίο σημαίνει ότι τα γερμανικά κόμματα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών έπειτα από μια παύση.

Ο Ζίζλστρα δεν θεωρεί ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία επηρεάζει τις συνομιλίες για το Brexit ειδικά αυτή τη στιγμή καθώς η ΕΕ «αναμένει μια σημαντική προσφορά από τους Βρετανούς» ως προς το κόστος του διαζυγίου.

Προσερχόμενος στις ίδιες συνομιλίες, ο τσέχος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Αλες Χμέλαρ είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση στη Γερμανία αργά ή γρήγορα».