Ένα τεράστιο χρυσό ηλιακό αυγό ύψους 5 μέτρων αντικρίζουν οι επισκέπτες του πολιτιστικού κέντρου της Σουηδίας στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εξωτερικά το αυγό αποτελείται από ανοξείδωτους καθρέπτες χρυσού χρώματος, ενώ στο εσωτερικό του κρύβει μια καλαίσθητη παραδοσιακή σάουνα κατασκευασμένη από ξύλο πεύκου και λεύκας. Στο κέντρο της σάουνας δεσπόζει μια μαντεμένια τεράστια σόμπα σε σχήμα καρδιάς.

Έργο των καλλιτεχνών Mats Bigert και Lars Bergstrom από την βορειότερη πόλη της Σουηδίας, Κιρούνα, το χρυσό αυγό αποτελεί μέρος συνάντησης των κατοίκων της λαπωνικής πόλης, η οποία αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε μετά από πολλές δεκαετίες εξόρυξης μεταλλευμάτων από τα ορυχεία της περιοχής.

Οι κάτοικοί της εξέφρασαν την ανησυχία ότι η μετεγκατάσταση της πόλης τους θα κατέστρεφε το συλλογικό πνεύμα που διέπει την κοινότητά τους κι έτσι το καλλιτεχνικό δίδυμο δημιούργησε αυτό το έργο τέχνης που τους επιτρέπει να μην χάνουν την κοινωνική τους επαφή.

Η σάουνα εξάλλου αποτελεί μέρος της σκανδιναβικής κουλτούρας, όπου το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Μόνο στη Σουηδία υπάρχουν 500.000 σάουνες για τους συνολικά 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Η συγκεκριμένη, θα παραμείνει στο Παρίσι για τρεις εβδομάδες και θα είναι ανοιχτή στο κοινό στις 25- 26 Νοεμβρίου, 2-3 και 9 -10 Δεκεμβρίου.