Ο αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, αιδεσιμώτατος Τζέσε Τζάκσον, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πάσχει από Πάρκινσον, μια ασθένεια που περιορίζει την κίνηση και σταδιακά επιδεινώνεται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμά του, το Rainbow Push Coalition που εδρεύει στο Σικάγο, αναφέρεται ότι ο 76χρονος Τζάκσον ζήτησε, απρόθυμα, ιατρική βοήθεια, αφού τα τρία τελευταία χρόνια δυσκολευόταν ολοένα και περισσότερο να κάνει απλά, καθημερινά πράγματα. Όπως τόνισε ο ίδιος, «άργησε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα» της κατάστασης.

«Για μένα, η διάγνωση δεν είναι ένα σήμα να σταματήσω αλλά να κάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής μου και να αφοσιωθώ στη θεραπεία, με την ελπίδα ότι θα επιβραδύνω την εξέλιξη της ασθένειας», πρόσθεσε.

Ο Τζάκσον είναι ηγετικό στέλεχος του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη δεκαετία του 1960 και βρισκόταν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν δολοφονήθηκε, στο Μέμφις του Τενεσί, το 1968. Δύο φορές προσπάθησε να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως είπε, σχεδιάζει να κινητοποιήσει τον κόσμο για να βρεθεί μια θεραπεία για την ασθένεια που πλήττει κάθε χρόνο 60.000 Αμερικανούς και συνολικά 7-10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Είπε επίσης ότι έχει ξεκινήσει να γράφει τα απομνημονεύματά του.