Τα φώτα έμειναν ανοιχτά την Παρασκευή το πρωί στο κτίριο της Κοινοβουλευτικής Εταιρείας, δίπλα στην Ομοσπονδιακή Βουλή, μολονότι οι ηγεσίες των τεσσάρων κομμάτων είχαν φύγει τα ξημερώματα έπειτα από 15 ώρες άκαρπης διαπραγμάτευσης για την «Τζαμάικα». Θα επέστρεφαν άλλωστε το μεσημέρι για να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε μόνον τρεις λέξεις εγκαταλείποντας το κτίριο: «Καλημέρα, σήμερα συνεχίζουμε» είπε στις κάμερες και τους δημοσιογράφους που περίμεναν στην έξοδο. Υστερα από 12 χρόνια στην κυβέρνηση, κανένας δεν έχει τη δική της εμπειρία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και όσοι την ξέρουν, λένε ότι η καλύτερη ώρα της Μέρκελ σε τέτοιες διαπραγματεύσεις-πόκερ είναι γύρω στις τέσσερις το πρωί, όταν όλοι οι άλλοι είναι εξαντλημένοι και το μόνο που θέλουν είναι να τελειώνουν με το «μαρτύριο».

Περισσότερο από όλους θέλει η ίδια η Μέρκελ να τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση. Αλλά θέλει συμφωνία για την «Τζαμάικα», διότι μόνον η συνεργασία με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της στην καγκελαρία για τέταρτη κατά σειρά θητεία. Αυτήν τη φορά οι διαπραγματευτές έμειναν ανυποχώρητοι παρά τη νυχτερινή δοκιμασία, αλλά η προσπάθεια δεν τελείωσε. Η διορία που είχε θέσει η ίδια για συμφωνία τη νύχτα της Πέμπτης παρατάθηκε, τα κόμματα ακύρωσαν όλες τις δραστηριότητες των οργάνων τους που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο για να αφοσιωθούν απερίσπαστα στον στόχο της «Τζαμάικας».

«Δεν είναι εύκολο», παραδέχτηκε η Μέρκελ, «θα είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να κάνουμε τον δεύτερο γύρο», η ίδια έχει την «πολιτική βούληση» να φέρει εις πέρας την «εντολή των εκλογών» για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. «Οχι, δεν γίνεται λόγος για αποτυχία» είπε ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ. «Υπήρξε κινητικότητα» πρόσθεσε, ευχόμενος «καλά αποτελέσματα» για τις ποδοσφαιρικές ομάδες στην αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα. Καλά αποτελέσματα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλον ο ίδιος ο Ζεεχόφερ επιστρέφοντας στο Μόναχο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανοιχτή ανταρσία για τη διαδοχή του, με πρωταγωνιστή τον φιλόδοξο βαυαρό υπουργό Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ.

Σε έναν χρόνο διεξάγονται τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, όπου Ζεεχόφερ και CSU κυβερνούν με απόλυτη πλειοψηφία. Ο Γκέρχαρτ Σρέντερ σε συνέντευξή του στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» προέβλεψε ήττα των Χριστιανοκοινωνιστών που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της «Τζαμάικας» και νέες εκλογές το 2019 στη Γερμανία. Το σενάριο του Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου είναι «τραβηγμένο», δεν υπάρχει προηγούμενο περιφερειακών εκλογών που να οδήγησαν σε πρόωρες παγγερμανικές εκλογές. Αλλά οι ημέρες του Ζεεχόφερ στο CSU είναι μετρημένες.

Η δραματοποίηση θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένη, αλλά το «παζάρι» της διαπραγμάτευσης απαιτεί δύσκολες υποχωρήσεις από όλους. Τα κόμματα σπατάλησαν πολύ χρόνο «διαβάζοντας ο ένας στον άλλον το εκλογικό του πρόγραμμα», παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι. Επί τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύονται με το βλέμμα στην κομματική τους βάση. Η πόλωση των εκλογών που προηγήθηκαν ανέδειξε διαφορές των κομμάτων, που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν χωρίς να αθετήσουν προεκλογικές τους δεσμεύσεις για να προκύψει μια κυβέρνηση που «δεν θα εκτροχιαστεί στην πρώτη στιγμή», όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ.

Οι πρόσφυγες και το κλίμα είναι κομβικά σημεία τριβής, που θα κρίνουν και την τύχη της «Τζαμάικας». Η δεξιά Χριστιανική Ενωση, με πίεση κυρίως του CSU, θέλει να παραταθεί και πέραν του 2018 η απαγόρευση έλευσης στη Γερμανία μελών οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ακόμα στη χώρα τους και χρήζουν προστασίας. Οι Πράσινοι αρνούνται παράταση της απαγόρευσης, αλλά συζητούν άλλες πτυχές, όπως οι «ασφαλείς τρίτες χώρες». Επίσης θεωρούν την πρόταση της καγκελαρίου για το κλίμα ως πρώτο βήμα που θα μπορούσαν να δεχτούν, εάν το CSU μετακινηθεί στο θέμα των προσφύγων. Η Μέρκελ πρότεινε τη μείωση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα κατά 7 GW, CDU και FDP δέχονταν μέχρι τώρα 3-5 GW, οι Πράσινοι ζητούσαν 8-10 GW. Θα υποχωρήσουν στη φορολόγηση των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, αλλά ζητούν ανταλλάγματα.
Τα τρία μεγάλα αγκάθια

Ευρωπαϊκή πολιτική: Αν και πόσο θα στηριχτούν οι μεταρρυθμίσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ΕΕ.

Προσφυγικό: Αιχμή τα μέλη οικογενειών των προσφύγων.

Κλίμα και ενεργειακά: Πότε και πόσες ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κλείσουν στη Γερμανία.

Το σενάριο των νέων εκλογών

Αποτυχία της «Τζαμάικας» σημαίνει νέες εκλογές. Η κοινοβουλευτική ηγέτις του SPD Αντρέα Νάλες απέκλεισε και χθες συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε νέα κυβέρνηση της Μέρκελ. «Η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει, η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει» είπε ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς, προβλέποντας ωστόσο μια «Τζαμάικα» του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.