Τα Χριστούγεννα ήρθαν για μια ακόμη φορά νωρίτερα στο Λονδίνο. Η Οξφορντ Στριτ έβαλε τα γιορτινά της, τα εντυπωσιακά λαμπιόνια στο Κόβεντ Γκάρντεν άναψαν, η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Σάουθμπανκ γεμίζει καθημερινά από μικρούς και μεγάλους και οι στολισμένες βιτρίνες του Χάροντς μαγνητίζουν τα βλέμματα των περαστικών. Μέχρι και τα… σκυλιά κάνουν Χριστούγεννα εδώ, στο εορταστικό μπαζάρ ειδικά για σκύλους που θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα στο Ανατολικό Λονδίνο. Στο Ουάιτχολ, όμως, τον δρόμο που στεγάζει τα περισσότερα υπουργεία και αποτελεί συνώνυμο της βρετανικής κυβέρνησης, το κλίμα είναι μάλλον πασχαλινό: η Τερίζα Μέι διάγει μια παρατεταμένη εβδομάδα των παθών, με τη σταύρωση να μοιάζει αναπόφευκτη και την ανάσταση εξαιρετικά αμφίβολη.

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για τη βρετανίδα πρωθυπουργό. Πρώτα τα καλά: αυτή την εβδομάδα δεν παραιτήθηκε κανένας υπουργός (όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες). Και τώρα, τα κακά: η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πιθανή ανταρσία πολλών βουλευτών των Τόρις ενώ απομένουν μόλις έξι ημέρες για να εκπνεύσει η προθεσμία που εν είδει τελεσιγράφου έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο προκειμένου να προσδιορίσει το ποσό που τους χρωστά.

Οι πέντε εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τα Χριστούγεννα ισοδυναμούν με γολγοθά για την κυβέρνηση. Στο διάστημα αυτό θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με το οποίο θα ενσωματωθεί η κοινοτική νομοθεσία στο βρετανικό δίκαιο μετά το Brexit. Με την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει και αρκετούς επίδοξους αντάρτες από την πτέρυγα των Συντηρητικών να απειλούν ότι θα πράξουν το ίδιο, η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ταπεινωτικής ήττας σε μια σειρά τροπολογιών επί του νομοσχεδίου, το οποίο, κατά τους επικριτές του, εκχωρεί στην κυβέρνηση υπερεξουσίες και υποβαθμίζει τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Συνολικά, έχουν κατατεθεί 470 τροπολογίες. Σε μια αναπάντεχη κίνηση η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η τελική συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit θα τελεί υπό την έγκριση των δύο σωμάτων της βρετανικής Βουλής. Η «γενναιοδωρία» της Μέι οφείλεται στο γεγονός ότι η τροπολογία για το θέμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιζόταν, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση. Επρόκειτο, όμως, πραγματικά για γενναιόδωρη κίνηση; Η «παραχώρηση» της κυβέρνησης προς τη Βουλή είναι, επί της ουσίας, της μορφής «take it or leave it». Οι βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ τού να αποδεχθούν τη συμφωνία που θα φέρει η Μέι ή να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Κι αυτό, διότι πρακτικά δεν θα είναι σε θέση να δώσουν εντολή στην κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία εάν δεν τους αρέσει αυτή που θα έχει φέρει. Επιπλέον, εάν η κυβέρνηση τα σπάσει με τις Βρυξέλλες, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς οι βουλευτές να έχουν λόγο.

Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ήταν σαφής: η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο 2019 ό,τι κι αν γίνει, ακόμη και αν το Κοινοβούλιο απορρίψει την τελική συμφωνία. Οπως υποστήριξε, αποτελεί «βασικό πολιτικό στόχο του» να έχει κλείσει η συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο 2018, ώστε εάν οι βουλευτές την αλλάξουν να μπορεί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συμβεί και ότι ο χρόνος για κάτι τέτοιο θα επαρκούσε. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσαν μιλώντας στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και ευρωπαϊκές πηγές: «Εάν η βρετανική κυβέρνηση επιστρέψει στις 11 μ.μ. στις 29 Μαρτίου 2019 λέγοντας ότι «η Βουλή έχει τροποποιήσει τα χ, ψ και ω», είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ότι τα κράτη-μέλη θα ξεκινήσουν την όλη διαδικασία από την αρχή». Αλλά και πηγές της βρετανικής κυβέρνησης είπαν στον «Γκάρντιαν» ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη βάση τυχόν τροποποιήσεων που θα κάνει η Βουλή επί της συμφωνίας. Αρκετοί βουλευτές των Τόρις εμφανίζονται εξαγριωμένοι. Ο Ντόμινικ Γκριβ δήλωσε ότι εάν φτάσει η ώρα του Brexit και δεν υπάρχει συμφωνία οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραταθούν. Η πρώην υφυπουργός Επιχειρήσεων Αννα Σούμπρι αποκάλεσε την «παραχώρηση» για την ψηφοφορία «προσβλητική» και υποστήριξε ότι η Μέι «προετοίμαζεται για σκληρό Brexit και μη συμφωνία».

Η εκδήλωση ανταρσίας στις τάξεις των Τόρις θεωρείται αρκετά πιθανή. Πηγή των Συντηρητικών είπε στα «ΝΕΑ» ότι ο υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας είχε την εβδομάδα αυτή μια «δύσκολη συνάντηση» με 18 βουλευτές του κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων «ωρύονταν» καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Επίδοξοι αντάρτες απειλούν να υπερψηφίσουν τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης ή να καταψηφίσουν εκείνες της συμπολίτευσης. Μία από αυτές είναι η κυβερνητική τροπολογία που καθορίζει τον ακριβή χρόνο αποχώρησης της ΕΕ (29 Μαρτίου 2019 στις 11 το βράδυ). Εκτιμάται ότι έως 21 βουλευτές των Συντηρητικών ενδέχεται να την καταψηφίσουν. Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers βουλευτές δεν βλέπουν αυτούς τους συναδέλφους τους με καλό μάτι –το ίδιο και ο αντιευρωπαϊκός Τύπος που τους επιτίθεται με κάθε ευκαιρία.

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους αντάρτες, η Μέι διαβεβαίωσε ότι «ακούει προσεκτικά» όσους θέλουν να βελτιώσουν το νομοσχέδιο. Οι ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν έως τα Χριστούγεννα θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησης. Οι «Σάντεϊ Τάιμς» έγραψαν ότι 40 βουλευτές των Συντηρητικών είναι έτοιμοι να υπογράψουν πρόταση δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού. Απαιτούνται οκτώ περισσότεροι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διαδοχή της. Ωστόσο, κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι «δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος» για να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία. «Η Μέι μπορεί να παραμείνει στη θέση της για περισσότερο χρόνο από ό,τι πολλοί νομίζουν. Είναι ένα είδος πολιτικού ζόμπι. Και τα ζόμπι είναι δύσκολο να σκοτωθούν» έγραψε ο Στίβεν Μπους στο «Νιου Στέιτσμαν».