Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για ακόμα μία φορά η περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ η σύγκλιση των συμφερόντων Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, σε συνδυασμό με δηλώσεις ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου για δυνατότητα συνεργασίας των δύο χωρών ενάντια στο Ιράν αυξάνει την φιλολογία για τη διαμόρφωση των συσχετισμών.

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά έναν κοινό εχθρό, το Ιράν, η επιρροή του οποίου στην περιοχή τους ανησυχεί.

Πέρα από τον ιστορικό ανταγωνισμό, η ένταση οξύνθηκε τώρα τελευταία μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων, της Τεχεράνης και του Ριάντ: αντιπαράθεση σε πεδία συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, αναχαίτιση ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Η λεκτική αντιπαράθεση τροφοδότησε τις εικασίες για μια μυστική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και για την πιθανότητα ενός πολέμου εναντίον του Ιράν ή του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Στο πλαίσιο αυτό μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Γκάντι Άισενκοντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Elaph, που ιδρύθηκε από έναν Σαουδάραβα και έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο να προσφέρει την εμπειρία του και στοιχεία από τις υπηρεσίες Πληροφοριών άλλων μετριοπαθών αραβικών χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσει το Ιράν».

Το Ισραήλ και το Ριάντ «συμφωνούν απολύτως»: το Ιράν «είναι η πιο μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει» η περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει «την ευκαιρία μιας νέας διεθνούς συμμαχίας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Άισενκοτ.

Οι εικασίες για μια ισραηλινο-σαουδαραβική προσέγγιση τροφοδοτούνται και από την άποψη του Τραμπ ότι μια περιφερειακή ανασύνταξη θα ευνοούσε την «οριστική» συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που παραδοσιακά στηρίζουν οι Σαουδάραβες.

Από την πλευρά του το ίδιο το Ισραήλ προωθεί την άποψη ότι η επιρροή του Ιράν και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιοχή προμηνύουν μια βελτίωση των διμερών σχέσεών του με το Ριάντ.

Ανησυχεί για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία. Φοβάται για τη διαφαινόμενη δημιουργία ενός φιλοϊρανικού άξονα που περνά από το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο.

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις γραμμές του μετώπου στον Λίβανο και στη Συρία, πίσω από τις οποίες βρίσκεται η Χεζμπολάχ.

Μετά την παραίτηση του Χαρίρι, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε το Ριάντ ότι ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί πήγε ένα βήμα πάρα πέρα κατηγορώντας το Ριάντ: «Είναι επονείδιστο και ενοχλητικό μια μουσουλμανική χώρα της περιοχής να ζητεί, ακόμη και να παρακαλεί το σιωνιστικό καθεστώς να βομβαρδίσει τον λαό του Λιβάνου».

«Δεν έχουμε καμία πρόσθεση να εμπλακούμε σε μια σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο», απάντησε ο Άισενκοτ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του να αντιμετωπίσει «τις ιρανικές απόπειρες κλιμάκωσης».

Το Ισραήλ δεν ελκύεται από μια νέα αντιπαράθεση, όμως μια τόσο ασταθής περιοχή είναι στο έλεος ενός ολισθήματος, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο Καρίμ Μπιτάρ, του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων του Παρισιού, κάνει λόγο «για έναν συνδυασμό πολύ ανησυχητικών παραγόντων». «Η παρορμητικότητα της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται από έναν Αμερικανό πρόεδρο εξίσου παρορμητικό».

«Εδώ και καιρό (τα ισραηλινά και τα σαουδαραβικά) συμφέρονται συγκλίνουν», όμως το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει να συρθεί σε έναν πόλεμο για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας», εκτιμά ο Τζόσουα Τάιτελμπαου του Ισραηλινού Κέντρου για τις Στρατηγικές Σπουδές Μπεγκίν-Σαντάτ.

Δύο φορές στο παρελθόν το Ριάντ βασίστηκε στην ισραηλινή ισχύ ελπίζοντας σε ένα πλήγμα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και στη συνέχεια σε μια επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο δημοσιογράφος Άμος Χαρέλ, ειδικός σε θέματα άμυνας της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

«Και τις δύο φορές απογοητεύθηκε», πρόσθεσε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ «βρίσκονται συχνά δύο βήματα πριν από τον πόλεμο».