Είναι κι αυτό κάτι που συστήθηκε ως κίνημα για να γίνει τελικά ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα; Ναι, αν πιστέψει κανείς τα εκατό μέλη του που διαμαρτύρονται για τον τρόπο εκλογής του πρώτου του αρχηγού. Ή αν πιστέψει –από την αντιπολίτευση –τον βουλευτή των Σοσιαλιστών Λικ Καρβουνάς που έγραψε στο twitter: «Λοιπόν, ο νέος κόσμος σύμφωνα με τον Μακρόν είναι να επιλέγεις τον αρχηγό του κόμματός σου μόνος σου, από το γραφείο σου στο Μέγαρο των Ηλυσίων».

Με αυτές τις επικρίσεις, το κίνημα που ίδρυσε ο γάλλος πρόεδρος πριν από μόλις δεκαοκτώ μήνες εκλέγει αύριο τον γραμματέα του. Και μπορεί οι εκατό, από τους οποίους επιπροσθέτως κανένας δεν έχει βουλευτική έδρα, να είναι αριθμητικά μια αμελητέα ποσότητα μπροστά στα συνολικά 360.000 μέλη του κινήματος Εμπρός Δημοκρατία, αλλά δεν παύει να είναι πολύ νωρίς για γκρίνιες του είδους. Το κίνημα, λένε, γίνεται όλο και πιο εσωστρεφές ενώ δεν πείθει πια ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

Ο (μοναδικός) υποψήφιος που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του, ο 51χρονος Κριστόφ Καστανέρ, σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει μία κρυφή αποστολή: πρέπει να αλλάξει όχι τόσο την εικόνα του κόμματος όσο του ίδιου του Μακρόν, ο οποίος έχει αρχίσει πλέον να θεωρείται από μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης «πρόεδρος των πλουσίων». «Πρέπει να επανεφεύρουμε το πολιτικό μας κίνημα» δήλωσε ο Καστανέρ σε ομιλία του ενόψει του κομματικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί αύριο. «Είναι μια ενέργεια απαραίτητη για την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση».

Στέλεχος και βουλευτής των Σοσιαλιστών επί τρεις δεκαετίες και ώς την ημέρα που ορκίστηκε πίστη στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Καστανέρ αναλαμβάνει να δώσει στο κίνημα μια πιο κομματική δομή και τον κατάλληλο μηχανισμό ενόψει των τοπικών και εθνικών εκλογών. Το πρώτο πανεθνικό τεστ πάντως είναι οι ευρωεκλογές του 2019, ενώ οι τοπικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στο 2020.

Θα έχει εξανεμιστεί ώς τότε ο αρχικός ενθουσιασμός; Οταν ιδρύθηκε, το κίνημα Εμπρός Δημοκρατία μαγνήτισε πολλούς πολίτες που έως τότε δεν είχαν σχέση με την πολιτική. Αυτοί δημιούργησαν 3.000 τοπικές επιτροπές σε ολόκληρη τη Γαλλία για την υποστήριξη του πολιτικού που φιλοδοξούσε να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην Ιστορία της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα. Και αυτοί κατάφεραν τελικά να μετατρέψουν την αδυναμία του νεαρού υποψηφίου, το γεγονός ότι δεν είχε κάποιο κόμμα να τον στηρίζει, σε προτέρημα.

Για κάποιους από αυτούς, όμως, οι ελπίδες διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. «Η εκλογή του Καστανέρ δείχνει ότι τα πράγματα γίνονται με αυταρχικό τρόπο» λένε από την ομάδα του αντάρτικου. «Το γεγονός και μόνο ότι ο Καστανέρ είναι ο μοναδικός υποψήφιος δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας» σημειώνουν ακόμη.

Κριτική δέχεται ο Μακρόν και για το γεγονός ότι ο Καστανέρ θα διατηρήσει τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο παρά την εκλογή του στην κεφαλή του κόμματος.

Κι όλα αυτά ενώ τον αρχικό της ενθουσιασμό φαίνεται να έχει χάσει και η κοινή γνώμη: μόνο το 48% εμπιστεύεται τον Μακρόν ότι θα ακολουθήσει τη σωστή πολιτική για τη Γαλλία έναντι του 57% τον περασμένο Μάιο, οπότε και εξελέγη πρόεδρος.

Η ψυχολογική προσέγγιση

Το επιτελείο του κινήματος υποστηρίζει ότι τους τελευταίους έξι μήνες τα μέλη έχουν αυξηθεί κατά 160.000 – ποιος νοιάζεται λοιπόν για τους εκατό που διαμαρτύρονται; Κάποιοι βουλευτές του πάλι προτιμούν την ψυχολογική από την πολιτική προσέγγιση: «Είναι φυσιολογικό, όταν περνάει η ευφορία της νίκης, κάποιοι να “πέφτουν” λίγο» λέει ο 32χρονος βουλευτής Λοράν Σεντ Μαρτίν, άλλος ένας πολίτης που δεν είχε σχέση με την πολιτική πριν εμφανιστεί το Εμπρός Δημοκρατία.