Νέα ώθηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα επιχειρήσουν να δώσουν οι αξιωματούχοι οι οποίοι θα βρεθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Βόννη μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από την Συμφωνία του Παρισιού. Στη Βόννη θα βρεθούν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Μέρκελ και ο Μακρόν θα εκφωνήσουν ομιλίες την Τετάρτη, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα ακολουθήσουν περισσότεροι από 150 υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της 23ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP23) που θα συνεχιστεί ως την Παρασκευή.

Η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν τις τεχνικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ των διαπραγματευτών διάφορών χωρών και οι οποίες θα αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

«Τώρα είναι η ώρα (η Μέρκελ και ο Μακρόν) να δείξουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας είναι δυναμικός και φιλόδοξος» σε ό,τι αφορά το θέμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτίμησε η Αρμέλ λε Κοντ της Oxfam Γαλλίας. Οι δύο χώρες «γνωρίζουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Σε ανοικτή τους επιστολή στην οποία υπογραμμίζουν την «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» 18 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τους δύο ηγέτες να αναγάγουν την οικολογική μετάβαση της Ευρώπης σε «προτεραιότητά τους».

«Το 2016 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και το 2017 οδεύει προς το να σπάσει κάθε ρεκόρ αναφορικά με τις καταστροφές που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα», υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ.

Η Μέρκελ ήταν πρόεδρος της πρώτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα το 1995 στο Βερολίνο ως υπουργός Περιβάλλοντος και «επί χρόνια ήταν υπέρμαχος του κλίματος», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν διευθύντρια της Greenpeace International.

Όμως η αξιοπιστία της τώρα διακυβεύεται, εκτιμά η ΜΚΟ, η οποία ζητεί από τη Γερμανία να εγκαταλείψει τον άνθρακα προκειμένου να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Από την πλευρά των ΗΠΑ θα μιλήσει στην COP23 την Πέμπτη η Τζούντιθ Γκάρμπερ αναπληρώτρια υφυπουργός αρμόδια για τους Ωκεανούς και τα Επιστημονικά Θέματα.

«Πολλοί συμμετέχοντες δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σε κάποιες συζητήσεις», σχολίασε ο Άλντεν Μάιερ της ΜΚΟ Union of Concerned Scientists. «Και γεγονότα όπως η πρωτοβουλία για τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα».

Στη διάρκεια μιας συνάντησης που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα το βράδυ στη Βόννη, σύμβουλοι της κυβέρνησης Τραμπ και επικεφαλής αμερικανικών, ενεργειακών εταιρειών υπερασπίστηκαν τα ορυκτά καύσιμα.