Εχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να ήταν θεϊκή τιμωρία για τα παραστρατήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, πως η ομοφυλοφιλία είναι αφύσικη και πως πιστεύει στην οπλοκατοχή. Ο υπερσυντηρητικός και βαθιά λαϊκιστής υποψήφιος για την Γερουσία στην Αλαμπάμα Ρόι Μουρ, ίσως να μην καταφέρει να περάσει το κατώφλι της Γερουσίας. Όχι εξαιτίας των αμφιλεγόμενων τοποθετήσεων του, αλλά για μια “παλιά” ιστορία.

Οι καταγγελίες γυναικών στην εφημερίδα Washington Post ότι είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Μουρ πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες, ρίχνουν βαριά σκιά στην υποψηφιότητά του και ίσως σημάνουν το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ο Μουρ φέρεται να είχε επιδιώξει ερωτικές επαφές με ανήλικες κοπέλες παρά τη θέλησή τους, όταν ήταν περίπου 30 ετών και εργαζόταν ως βοηθός εισαγγελέα.

Χρησιμοποιώντας την προσφιλή έκφραση του προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ περί “fake news”, ψευδών δηλαδή ειδήσεων, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ύστερα είπε ότι δεν θυμάται καν τα περιστατικά, εξαγριώνοντας κορυφαία στελέχη του Ρεμπουπλικανικού κόμματος που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να αντικατασταθεί, υπό τον φόβο διαίρεσης του κόμματος και επικράτησης του Δημοκρατικού υποψήφιου, Νταγκ Τζόουνς.

Η συγκυρία για τους Ρεπουμπλικανούς δεν είναι καθόλου ευνοϊκή καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περάσει την μεγαλύτερη στα χρονικά μεταρρύθμιση για το φορολογικό κώδικα από τη δεκαετία του ‘80. Σε περίπτωση που η συντηρητική πολιτεία της Αλαμπάμα – που είναι κενή καθώς ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς έγινε υπουργός Δικαιοσύνης- περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν πλέον εύθραυστη πλειοψηφία, μόνο 51 έδρες σε σύνολο 100.

Ο Μουρ θα μπορούσε ακόμη και να αποπεμφθεί από τη Γερουσία σε περίπτωση που εκλεγεί. Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) μπορούν να αποπέμψουν κάποιο μέλος τους, σε περίπτωση που αυτό υποστηριχθεί από τα 2/3 των εδρών. Ωστόσο, τα τελευταία 230 χρόνια, Γερουσία έχει καθαιρέσει μόνο 15 μέλη της.

Μαριλένα Γεραντώνη