O Μάρτιν Σουλτς αρνείται να χαρακτηρίσει «Τζαμάικα» την κυβέρνηση της Γερμανίας που προσπαθούν να στήσουν η δεξιά Χριστιανική Ενωση με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους. «Η Τζαμάικα είναι μια θαυμάσια χώρα και οι Τζαμαϊκανοί είναι πρωτίστως γνωστοί για την ταχύτητά τους» έλεγε χθες ο Σουλτς. Αντίθετα, οι διερευνητικές διαβουλεύσεις των τεσσάρων κομμάτων κύλησαν μέχρι τώρα με ρυθμό χελώνας. Οι διαφορές παραμένουν πολλές και ο χρόνος τελειώνει. Η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε προθεσμία για συμφωνία μέχρι αύριο το βράδυ, το οποίο προβλέπεται να τραβήξει σε μάκρος.

«Υπάρχουν ακόμα κάποια κομβικά ζητήματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία» παραδέχτηκε χθες ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ, όπως οι οικογένειες των προσφύγων και η προστασία του κλίματος. «Αλλά με καλή θέληση μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία» εκτίμησε. Είναι το δεξί χέρι της Μέρκελ, η οποία ενδιαφέρεται διακαώς να πετύχει το εγχείρημα της «Τζαμάικας» προκειμένου να εκλεγεί για τέταρτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας. Πρόβλημα για τη συνεργασία με τους Πράσινους δεν έχει, θα μπορούσε να συνεργαστεί και το 2013. Αλλά οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει ούτε για τους οικολόγους ούτε για τη δεξιά Χριστιανική Ενωση.

ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

Τώρα η κυβερνητική συνεργασία είναι η μόνη διέξοδος για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να μπουν ξανά σε κυβέρνηση της Μέρκελ. «Εάν, παρά τις προβλέψεις, αποτύχει η «Τζαμάικα», το SPD είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο σε επίπεδο προσώπων και οργάνωσης για νέα προσφυγή στις κάλπες», ήταν η τελευταία δήλωση που έκανε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Αλλά και νέες εκλογές δεν θα άλλαζαν τους συσχετισμούς δύναμης των κομμάτων που προέκυψαν τον Σεπτέμβριο. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η χθεσινή «Μπιλντ» δίνει στη Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ 32%, στο SPD του Σουλτς 20%, στο ακροδεξιό ΑfD 13,5%, στους Φιλελευθέρους 10,5%, στην «Αριστερά» 10,5%. Το μόνο που θα έβγαινε κερδισμένο από μια νέα προσφυγή στις κάλπες είναι το ακροδεξιό ΑfD που θα καρπωθεί την αδυναμία των συστημικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η απουσία ουσιαστικής εναλλακτικής στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης τροφοδοτεί την αισιοδοξία και στους επιφυλακτικούς την προηγούμενη εβδομάδα Φιλελευθέρους για αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης. «Ναι» απάντησε μονολεκτικά ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει το ζήτημα των προσφύγων, στο οποίο συγκρούονται Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι. Η Κλάουντια Ροτ, Πράσινη αντιπρόεδρος της Βουλής, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να συναινέσουν οι Πράσινοι σε επιμήκυνση της απαγόρευσης για τη μετοίκηση μελών της οικογένειας προσφύγων που έχει ανασταλεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Το ζήτημα αυτό είναι «κομβικής σημασίας» για τους Πράσινους, διότι είναι «προϋπόθεση» για την ενσωμάτωση των ανθρώπων, είπε η Ροτ, υπολογίζοντας ότι αφορά 50.000-70.000 άτομα. «Αυτό μπορεί να οργανωθεί με μια συντεταγμένη διαδικασία, μόνον εάν υπάρχει η πολιτική βούληση» συμπλήρωσε η Ροτ.
Οι Πράσινοι έχουν αγγίξει τα όριά τους με επώδυνες υποχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και στα ενεργειακά, όπως το επίμαχο κλείσιμο των εργοστασίων ενέργειας με άνθρακα. Μόνον έτσι, λένε οι Πράσινοι, η Γερμανία μπορεί να πιάσει και τους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Χριστιανοκοινωνιστές και Χριστιανοδημοκράτες ωστόσο αρνούνται να συναινέσουν στο κλείσιμο των εργοστασίων αυτών, με το επιχείρημα ότι η ενεργοβόρα γερμανική βιομηχανία θα χρειαζόταν εισαγωγές ρεύματος είτε από τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας είτε από τα ανθρακωρυχεία της Πολωνίας.
Μολονότι το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους Πράσινους, έδειξαν διάθεση συμβιβασμού. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει σε έναν «οδικό χάρτη για τα εργοστάσια άνθρακα», είπε ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν. Υποχώρησαν επίσης και στη θέση τους να σταματήσει από το 2030 η παραγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσεως και να περάσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πλήρως στην ηλεκτροκίνηση.

Ο Τζεμ Ετσντεμιρ και η Κάτριν Γκέρινγκ-Εκερτ που ηγούνται της διαπραγμάτευσης για την «Τζαμάικα» ανήκουν στην πτέρυγα των ρεαλιστών. Αλλά περισσότερες υποχωρήσεις δεν μπορούν να κάνουν. Αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν το παγγερμανικό συνέδριο των Πρασίνων που συγκαλείται στις 25 Νοεμβρίου και θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι την «Τζαμάικα». Η βάση των Πρασίνων δεν ήταν ποτέ ενθουσιασμένη με την «Τζαμάικα» και οι μετρήσεις δείχνουν ότι η συναίνεση μειώνεται συνεχώς.