Η Ισπανία κάνει λόγο για ανάμιξη Ρωσίας και Βενεζουέλας στο καταλανικό ζήτημα. Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της χώρας δήλωσαν ότι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από μηνύματα αποσχιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 30% των ύποπτων λογαριασμών να συνδέονται με τη Βενεζουέλα.

Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για ρωσικές δημόσιες και ιδιωτικές ομάδες που στοχεύουν στην καθιέρωση της αστάθειας ανά την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, πολιτικές δονήσεις σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βαρκελώνη, ενώ ο Κάρλες Πουτζδεμόντ δείχνει να φλερτάρει ξανά με την ιδέα του διαλόγου, ρίχνοντας τους τόνους. Η αναδίπλωσή του οδηγεί και πάλι τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν τον όρο «kolotumba».

Tην ώρα που χιλιάδες Καταλανοί βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης των οκτώ πρώην υπουργών της κυβέρνησης Πουτζδεμόντ, το ενδεχόμενο επιστροφής του καθαιρεθέντα καταλανού ηγέτη στην Ισπανία διατηρεί το διχασμό, που παρατηρείται και στο Βέλγιο, όσον αφορά στο «καταλανικό ζήτημα».

Πουτζδεμόντ:Εφυγα για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις

Στη συνέντευξή του στη βελγική Le Soir, ο Πουτζδεμόντ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη βελγική πολιτική, ισχυριζόμενος ότι αν παρέμενε στην Ισπανία και επιχειρούσε θεσμική αντίσταση, ενδεχομένως να προκαλούνταν βίαιες συγκρούσεις.

Η καταλανική κρίση προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρό της Γκι Βερχόφστατ να καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της συνοχής της καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Λίγες ώρες νωρίτερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης εναντιώθηκε στην πολιτική Πουτζδεμόντ λέγοντας ότι οδήγησε την Καταλονία στην καταστροφή.

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η Μαδρίτη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα θριαμβεύσει.