Είκοσι μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιανουαρίου 2018 στα κατεχόμενα «βουλευτικές εκλογές», ύστερα από ομόφωνη απόφαση της «βουλής» του καθεστώτος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση «έκπληξη» από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) στον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός να κατέλθει υποψήφιος στην περιοχή της Κερύνειας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι ο κ. Τορός επιβεβαίωσε την πρόταση και θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόταση προς τον Τορός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση του κόμματος της αριστεράς. Ο Φικρί Τορός δήλωσε ότι η πρόταση ήρθε απευθείας από τον Τουφάν Ερχιουρμάν, τον πρόεδρο του ΡΤΚ.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, γράφει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ΡΤΚ, έχουν ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους τους για τις «βουλευτικές» εκλογές του Γενάρη. Κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει στις «εκλογές» του Ιανουαρίου θα πρέπει να κατέλθει με 50 υποψηφίους, όσες και οι έδρες στη «Βουλή».

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», από τους 65 που έχουν υποβάλει αίτηση για υποψηφιότητα στο ΚΕΕ, οι νυν ή τέως «βουλευτές» είναι μόνο 21 – και η εφημερίδα γράφει για ποσοστό ανανέωσης του κόμματος κατά 68%.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΡΤΚ, όπου υποβλήθηκαν 53 υποψηφιότητες, είναι 72%. Σημαίνοντα ιστορικά στελέχη του ΡΤΚ, πρώην πρόεδροι του κόμματος ή «πρωθυπουργοί», όπως οι Σογιέρ, Γιοργκαντζίογλου και Καλιοντζού, ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά, δίνοντας χώρο στους νέους για να διεκδικήσουν έδρα.

Νέος εκλογικός νόμος

Υποψηφιότητα δεν υπέβαλε ξανά ούτε η Σιμπέλ Σιμπέρ, «πρόεδρος» της «Βουλής» σήμερα, και «πρωθυπουργός» της μεταβατικής «κυβέρνησης» το καλοκαίρι του 2013.

Υποψήφιοι και πάλι με το ΡΤΚ θα είναι ο νυν διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, η Ντογούς Ντεριά, ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ (γιος του Οζγκέρ Οζγκιούρ) και άλλοι 11 νυν «βουλευτές».

Σε αυτές τις «εκλογές» θα ισχύσει ο νέος «εκλογικός νόμος», σύμφωνα με τον οποίο ολόκληρη η περιοχή στα κατεχόμενα θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας(ΚΚΔ) ανακοίνωσε ότι παράλληλα με την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων, ετοιμάζει «προεκλογικό μανιφέστο» με 17 σημεία για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΔ, Ασίμ Ιντρίς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διεύθυνση ιδιωτικού κολεγίου για να μπορέσει να είναι υποψήφιος.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του κόμματος «Αναγέννηση» (των εποίκων), υπό τον πρόεδρο, Ερχάν Αρικλί, μετέβη στην Αγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ.