Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία το Σάββατο σε πορεία που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Οπως γράφει ο Guardian, σύμφωνα με την αστυνομία, στην πορεία έδωσαν το παρόν 60.000 άνθρωποι, σε μία από τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις εθνικιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πορείας αντήχησαν πολλά ξενοφοβικά συνθήματα, όπως «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία!» και «Πρόσφυγες, φύγετε!». Σε πανό που είχαν κρεμάσει από γέφυρα, αναγραφόταν: «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα» και σε άλλο «Λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών».

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι νεαροί ντυμένοι στα μαύρα, αλλά και οικογένειες με καρότσια και ηλικιωμένους έκαναν πορεία και διένυσαν απόσταση τριών χιλιομέτρων, κρατώντας σημαίες της χώρας, πετώντας κροτίδες και κραδαίνοντας καπνογόνα.

«Η χριστιανική κουλτούρα ανώτερη της ισλαμικής»

Το σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «Θέλουμε το Θεό», έκφραση που παραπέμπει σε καθολικό ύμνο και ερμηνεύεται από ορισμένους ως απόρριψη του Ισλάμ, ενώ ένας από τους ομιλητές που παρενέβη κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκε να λέει ότι «η χριστιανική κουλτούρα είναι ανώτερη της ισλαμικής κουλτούρας».

Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συμμετέχοντες με τους οποίος μίλησαν οι δημοσιογράφοι του αρνήθηκαν κάθε πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο.

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν δύο αντιδιαδηλώσεις στη Βαρσοβία.

«Διαδηλώνω κατά του φασισμού που εξαπλώνεται στη χώρα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο νεαρή γυναίκα.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι αρχές κράτησαν τους διαδηλωτές των αντίπαλων ομάδων σε απόσταση.

Ωστόσο, σημειώθηκε περιστατικό κατά το οποίο οι εθνικιστές έσπρωξαν και κλώτσησαν γυναίκες που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα και κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Σταματήστε το φασισμό».