Τη μετονομασία του αεροδρομίου της ΠΓΔΜ από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» πρότειναν διπλωμάτες της χώρας, ιδέα που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» θα απεικονίζει με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο την εκτίμηση για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, στη διαδικασία ίδρυσης του σύγχρονου κράτους της ΠΓΔΜ και θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των πολιτών της.

Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» είναι όμιλος ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από πρώην αλλά και από ενεργούς διπλωμάτες της ΠΓΔΜ και έχει ως στόχο «την προαγωγή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των διπλωματών στα Σκόπια». Δικαίωμα να συμμετέχουν ως μέλη έχουν πρώην και νυν μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, καθώς και ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα Σκόπια.

Ζάεφ: Καταρχάς αποδεκτή ως ιδέα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ερωτώμενος την Παρασκευή, δήλωσε ότι η ιδέα για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» είναι γι’ αυτόν καταρχάς αποδεκτή.

«Εκ πρώτης άποψης μου αρέσει αυτή η ιδέα. Ομως, εγώ είμαι μόνο ένας από τους πολίτες της χώρας. Θέλω να ακούσω προσεκτικά τους πολίτες. Ας ξεκινήσει μία συζήτηση και εμείς θα ακούσουμε τι θα πουν οι πολίτες», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από τη μεριά του, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, τάχθηκε κατά της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων και σημείωσε πως «όταν επανέλθει στην εξουσία, θα ακυρώσει τις μετονομασίες και θα επαναφέρει ότι γκρεμίσει ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του».

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε, από αεροδρόμιο «Πέτροβετς», σε «Μέγας Αλέξανδρος» το Δεκέμβριο του 2006 από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.