Από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Γερμανία όλοι πλέον συζητούν για την «Τζαμάικα», τον κυβερνητικό συνασπισμό που επιχειρούν να συγκροτήσουν οι «μαύροι» Χριστιανοδημοκράτες, οι «κίτρινοι» Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι οικολόγοι. Είναι μια ανέλπιστη διαφήμιση για τη χώρα της Καραϊβικής, για την οποία ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων και περιμένει ήδη στο τρέχον έτος να αυξηθούν στις 30.000 οι γερμανοί τουρίστες, άνοδος κατά 50%.

Τα τρία κόμματα που συζητούν για την κυβέρνηση «Τζαμάικα» απέχουν από μια κυβερνητική συμφωνία όσο το Βερολίνο από την πρωτεύουσα της Τζαμάικας, Κίνγκστον. Φιλελεύθεροι (FDP) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα, με σκληρές επιθέσεις στους Πράσινους. Υπηρετούν κυρίως τις εσωκομματικές τους ανάγκες. Οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ θέλουν πάση θυσία να διαφυλάξουν τον διακριτό ρόλο τους στη μελλοντική κυβέρνηση της Μέρκελ. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ αμφισβητείται ανοιχτά από τη βάση του κόμματος που πιέζει για την αντικατάστασή του ενόψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία σε έναν χρόνο.

Ολα αυτά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση και δίνουν την εντύπωση ότι οι «διερευνητικές» συνομιλίες είναι χάσιμο χρόνου, εικόνα που ενισχύει και την επιφυλακτικότητα των Γερμανών. Μόνον το 45% των Γερμανών κρίνει θετικά την προοπτική της κυβέρνησης «Τζαμάικα», σύμφωνα με προχθεσινή δημοσκόπηση για το πρώτο γερμανικό κανάλι ΑRD και την εφημερίδα «Ντι Βελτ». Τον Οκτώβριο οι θετικές γνώμες για την «Τζαμάικα» ήταν στο 57%. Ευνοϊκά διακείμενοι προς την «Τζαμάικα» είναι κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες (70%) και οι Φιλελεύθεροι (71%), ενώ αισθητά μικρότερο (55%) είναι το ποσοστό στους οπαδούς των Πρασίνων.

Ο χρόνος πιέζει. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έθεσε ορίζοντα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της φάσης των διερευνητικών συνομιλιών. Μέχρι τότε οι διαπραγματευτικές ομάδες θα πρέπει να εξαντλήσουν έναν κατάλογο 125 σημείων που μένουν ανοιχτά και στα οποία θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση στις θέσεις των κομμάτων. Στο διάστημα που απομένει μέχρι την Πέμπτη θα φανεί κατά πόσο οι διαφορές είναι μόνον «ατμοσφαιρικού χαρακτήρα» ή είναι τόσο μεγάλες που θα αποτρέψουν το πείραμα της «Τζαμάικας».

Τα δημόσια ταμεία είναι γεμάτα, τα έσοδα αυξάνονται συνεχώς, η πορεία της οικονομίας θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά να κινείται ανοδικά με αυξητικούς μάλιστα ρυθμούς, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν την ευχέρεια να καλύψουν αρκετές από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους.

Δεδομένου ότι η πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία δεν μολύνθηκε από τον ιό του εθνολαϊκισμού –με εξαίρεση το AfD που παραμένει στο πολιτικό περιθώριο -, δεν υπάρχουν ιδεολογικά εμπόδια που να καθιστούν αγεφύρωτες τις διαφορές των κομμάτων. Εν πολλοίς εστιάζονται σε θέματα διαχείρισης των προκλήσεων που όλοι αναγνωρίζουν: κλίμα, Μεταναστευτικό, μεταρρύθμιση της ΕΕ.