Σε χαλάρωση του αποκλεισμού που είχε επιβάλλει στις αρχές της βδομάδας στην Υεμένη προχώρησε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που μάχεται κατά των ανταρτών Χούτι στην χώρα, ανοίγοντας και πάλι ένα χερσαίο πέρασμα της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ένας αξιωματούχος της Υεμένης και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο συνασπισμός είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα κλείσει όλα τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια περάσματα της Υεμένης προκειμένου να εμποδίσει την παράδοση όπλων στους Χούθι από το Ιράν, μετά την αναχαίτιση ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ.

Το πέρασμα αλ Ουαντέα, που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την ανατολική Υεμένη που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, άνοιξε και πάλι την Πέμπτη, δήλωσαν ο αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες, επιτρέποντας την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών στη χώρα.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Υεμένης θα προκαλούσε λιμό από τον οποίο θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Μαρκ Λόουκοκ, αρμόδιος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αν ο αραβικός συνασπισμός δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, θα προκληθεί «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».

Το νότιο λιμάνι του Άντεν άνοιξε και πάλι την Τετάρτη.

Την Παρασκευή αντιπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, προειδοποίησε ότιτα αποθέματα καυσίμων της Υεμένης διαρκούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, καθώς και τα αποθέματα εμβολίων τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν σε ένα μήνα, εάν ο υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικός συνασπισμός δεν επιτρέψει να φθάσει βοήθεια στο λιμάνι Χοντέιντα και το αεροδρόμιο της Σαναά, προειδοποίησε την Παρασκευή η αντιπρόσωπος της UNICEF στη χώρα.

Η Μεριτζέλ Ρελάνο, μιλώντας τηλεφωνικά με δημοσιογράφους στη Γενεύη, δήλωσε πως οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί 60% εξαιτίας της έλλειψης και υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για εκδήλωση επιδημίας διφθερίτιδας, καθώς και για ελλείψεις τροφίμων επειδή έχει κλείσει το λιμάνι.