«Δεν υπάρχει κρίση στο Βέλγιο», ξεκαθαρίζει ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του, παρά τις τα όσα υποστηρίζουν εθνικιστές φλαμανδοί υπουργοί του, που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας.

«Υπάρχει πολιτική κρίση στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο!», απάντησε ο Σαρλ Μισέλ, στις επικριτικές ερωτήσεις βέλγων βουλευτών για την διακυβέρνησή του.

«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι μια υπόθεση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης», δήλωσε επίσης ο βέλγος πρωθυπουργός, αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Ισπανία σε βάρος πέντε καταλανών πρώην αξιωματούχων –μεταξύ των οποίων ο καθαιρεθείς πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν– που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σαρλ Μισέλ μίλησε ενώπιον των βουλευτών –σε μια επιτροπή της βουλής– μετά την άφιξη στις 30 Οκτωβρίου στο Βέλγιο αυτών των πέντε αυτονομιστών ηγετών που η Μαδρίτη θέλει να δικάσει κυρίως για «στάση» και «αποσχιστική δράση».

Παρά τις εκκλήσεις του να τηρηθεί «διακριτική στάση» όσον αφορά αυτό το πολύ ευαίσθητο για την ισπανική κυβέρνηση ζήτημα, υπουργοί ή ηγέτες του κόμματος N-VA (φλαμανδοί εθνικιστές που συνεργάζονται με τον κυβερνητικό συνασπισμό) έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την συμπάθειά τους προς τους Καταλανούς με δηλώσεις τους κατά της ισπανικής κυβέρνησης.

Ενώπιον των βουλευτών, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε πως από την 1η Οκτωβρίου, την ημέρα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, είχε απευθύνει έκκληση για «πολιτικό διάλογο» ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη. Ήταν ένας τρόπος για να πει πως δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος ότι μεροληπτεί υπέρ κάποιας παράταξης, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα είχε καταδικάσει τις βιαιότητες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, «έχουμε έναν συνομιλητή, αυτός είναι η ισπανική κυβέρνηση, η Μαδρίτη», δήλωσε επίσης την Τετάρτη, ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος ηγέτης.