«Λανθασμένη προεκλογική στρατηγική» καταλόγισε στο κόμμα του ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν ζητήματα που δεν ενδιέφεραν τόσο τους πολίτες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη.

Με την εμμονή στο θέμα της δικαιοσύνης το SPD ήθελε να διαχειριστεί το δικό του πρόβλημα από την εποχή του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Die Zeit, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελούσε πρόβλημα για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά μόνο για το εσωτερικό του SPD.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι κατά την επιλογή του κεντρικού θέματος, ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την επιλογή της δικαιοσύνης, ήταν ωστόσο «εντελώς μόνος».

«Οι ψηφοφόροι κοίταζαν στο μέλλον»

Οι ψηφοφόροι δεν κοίταζαν πίσω, αλλά στο μέλλον. «Τα ερωτήματά τους για την ασφάλεια, την ψηφιοποίηση και ακόμη ο διχασμός πολλών ανθρώπων στο προσφυγικό δεν απαντήθηκαν από εμάς με ένα αισιόδοξο σχέδιο για το μέλλον», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Και πρόσθεσε ότι το σλόγκαν «Ωρα για Δικαιοσύνη» ήταν προβληματικό για ένα κόμμα που τα 16 από τα τελευταία 20 χρόνια ήταν στην κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι παραχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση την υποψηφιότητα για την Καγκελαρία στον Μάρτιν Σουλτς, κάνοντας λόγο για «δικαιολογία προκειμένου να μη χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς με τους πραγματικούς λόγους της ήττας».

Σημείωσε πάντως ότι, κοιτάζοντας πίσω, ίσως θα έπρεπε η υποψηφιότητα του κ. Σουλτς να είχε έρθει μετά τις εκλογές στα κρατίδια του Ζάαρλαντ, του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ώστε να μη χρεωθεί ο νέος αρχηγός του κόμματος τις τρεις ήττες για τις οποίες δεν ευθυνόταν.