Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει την Τετάρτη σε μια τριμερή συνάντηση με τον Ιρανό ομολογό του Χασάν Ροχανί και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ενώ νωρίτερα θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ροχανί και θα γίνει δεκτός από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι διμερείς συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κρίση στη Συρία και στην κατάσταση που δημιουργείται μετά την απειλή των ΗΠΑ ότι θα αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αν και επί χρόνια ήταν ανταγωνιστές, Ιράν και Ρωσία είδαν τις σχέσεις τους να αναθερμαίνονται μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και εδώ και κάποια χρόνια συνεργάζονται ολοένα και πιο στενά υπέρ των κοινών γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Εξάλλου οι δύο χώρες είναι οι βασικοί υποστηρικτές της Δαμασκού και μαζί με την Τουρκία διεξάγουν διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται σε στρατιωτικά, ανθρωπιστικά και τεχνικά θέματα προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας, έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Τεχεράνη για να συζητήσει με τον Ιρανό ομόλογό του τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγερί «για τη Συρία (…) και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2015 και αποτέλεσε ευκαιρία για να συμφωνήσουν Μόσχα και Τεχεράνη στην κοινή στρατηγική που θα ακολουθούσαν αναφορικά με την κρίση στη Συρία.

Αυτή τη φορά ο Ρώσος πρόεδρος φτάνει στο Ιράν μία ημέρα αφού το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον των δύο χωρών, οι οποίες στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε χαρακτηρίζονται «εχθροί της Αμερικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριμερής διάσκεψη μεταξύ Ιράν, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται, έπειτα αυτή που είχε πραγματοποιηθεί στο Μπακού τον Αύγουστο του 2016.

Στη διάσκεψη «θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση των προοπτικών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας», επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Οι τρεις πρόεδροι αναμένεται κυρίως να συζητήσουν το σχέδιο κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 172 χιλιομέτρων που θα ενώνει το Ραχτ του Ιράν με την Αστάρα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και σχέδια κοινής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στην Κασπία.