«Δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι η παραμονή του στις Βρυξέλλες έχει στόχο να μπορέσει να δράσει «σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια» και δεν αφορά την βελγική κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε το καταλανικό ως «ευρωπαϊκό ζήτημα».

Ο Κ. Πουτζντεμόν ανέφερε ότι: «Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η καταλανική κυβέρνηση και ο λαός της Καταλωνίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου και απηύθηνε ερώτημα στην ισπανική κυβέρνηση αν και αυτή θα κάνει το ίδιο.

Αναφερόμενος στις διώξεις εναντίον του που ζητά ο γενικός εισαγγελέας ο Πουτζντεμόν είπε ότι η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανταρσία και ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη.

Παράλληλα δήλωσε ότι χρειάζεται μία «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας για την αποφυγή ταραχών, την ώρα που η Μαδρίτη ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς αυτονομίας της ισπανικής κοινότητας, η οποία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Εν τω μεταξύ ο Πολ Μπέκερτ, ο βέλγος δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα ασύλου, τις υπηρεσίες του οποίου εξασφάλισε ο αυτονομιστής ηγέτης μόλις έφτασε στο Βέλγιο, δήλωνε νωρίτερα την Τρίτη,ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πολ Μπέκερτ εξήγησε ότι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA θα του είναι χρήσιμη – αν και οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούν δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν την έκδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «πολιτικές» κατηγορίες.

«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.

Ο βέλγος δικηγόρος κατηγόρησε τη Μαδρίτη για κατάχρηση των δικαστικών διαδικασιών για πολιτικούς σκοπούς- αναφερόμενος στην άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να επιτρέψει το δημοψήφισμα της Καταλονίας και στην άσκηση δίωξης κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας για στάση και αποσχιστική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Πουτζντεμόν στο Βέλγιο προκάλεσε εσωτερικές πολιτικές εντάσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδοφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Οι γαλλόφωνοι (Βαλονοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρείας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Στάση και απόσχιση»

Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του. Ευθύνονται για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.

Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης. Να σημειωθεί ότι ηκατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, ενώ οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης, έχουν δώσει τη διαβεβαίωση στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Παρά τις εκκλήσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν για «δημοκρατική» αντίσταση, οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν χωρίς εντάσεις υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης και η Καταλονία διοικείται πλέον από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά», δήλωσε την Δευτέρα, εκπρόσωπος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων CSIF.

Ηδη από την Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έθεσε υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλωνία ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Και προκήρυξε τοπικές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Αν και θεωρεί τις εκλογές «παράνομες», το κόμμα PdeCat του Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές είναι «πολύ προσηλωμένοι στο δικαίωμα έκφρασης της καταλανικής κοινωνίας».

Οσο για το αυτονομιστικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), αν και δεν έχει δεσμευθεί οριστικά, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές συνιστούν «μία επιπλέον ευκαιρία για την κατοχύρωση της καταλανικής δημοκρατίας» για την οποία παραδέχεται ότι είναι «εύθραυστη».

Μόνο το ακροαριστερό CUP δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη σιωπή του Πουτζντεμόν: «Ο λαός θέλει να ξέρει ποιος είναι ο οδικός χάρτης της (καταλανικής) κυβέρνησης, γιατί βρίσκεται στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Μιρέια Μπόγα, μία από τους βουλευτές του.

«Η καταλανική κοινωνία είναι μία κοινωνία ώριμη, πλουραλιστική και πολυφωνική και ελπίζω ότι θα επωφεληθεί από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου για να προσπαθήσει, βήμα-βήμα, να ξαναπάρει στα χέρια της την κατάσταση, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να φθάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Ινίγκο Ουρκούλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακήρυξη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την Παρασκευή από 70 από τους 135 βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, οι αυτονομιστές χάνουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο και εξασφαλίζουν το 42,5% των ψήφων.

Από την ισπανική κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης (19:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ η ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε έρευνα την Τρίτη στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της.

«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλωνίας και αλλού.