Στη νέα γερμανική βουλή εκπροσωπούνται αισθητά λιγότερες γυναίκες, αλλά περισσότεροι βουλευτές με μεταναστευτική βιογραφία. Μια ματιά στη σύνθεση της Bundestag.

Το νέο γερμανικό κοινοβούλιο συνέρχεται την Τρίτη για πρώτη φορά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με 709 βουλευτές είναι μεγαλύτερο από ποτέ συγκριτικά με το παρελθόν. Μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD και την επάνοδο των Φιλελευθέρων (FDP), ο κομματικός κατακερματισμός του (επτά κόμματα και έξι κοινοβουλευτικές ομάδες) είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι τα δύο χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), που αν και παραμένουν η ισχυρότερη Κ.Ο., υπέστησαν απώλειες ψήφων που αγγίζουν το 15%.

Αισθητά περιορισμένη εμφανίζεται στη νέα βουλή η εκπροσώπηση των γυναικών. Μόλις 219 από τους 709 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, δηλαδή 30,9% και ως εκ τούτου κατά 6% και πλέον λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη Bundestag. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 20 ετών.

Συγκριτικά με άλλες ισχυρές δυτικές χώρες η εκπροσώπηση των γυναικών στη Γερμανία είναι υψηλότερη από τις ΗΠΑ (19,6%) και τον Καναδά (26,8%), αλλά βρίσκεται πίσω σε σχέση με τη Μ. Βρετανία (32%), τη Γαλλία (39%) και την Ισπανία (40%).

Πάντως, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς εκπροσωπούνται κατά πλειοψηφία από γυναίκες με ποσοστά της τάξης του 60,9% και 53,6% αντίστοιχα.

Περισσότεροι βουλευτές με μεταναστευτική βιογραφία

Τουλάχιστον 58 βουλευτές της νέας Bundestag έχουν μεταναστευτικές ρίζες, δηλαδή οι ίδιοι ή τουλάχιστον ένας εκ των γονέων τους γεννήθηκαν χωρίς να διαθέτουν τη γερμανική ιθαγένεια, σύμφωνα με στοιχεία της δημοσιογραφικής πλατφόρμας για θέματα ενσωμάτωσης Mediendienst Integration, αλλά και σχετικής έρευνα της DW. Ένας εξ αυτών είναι και ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός στην Bundestag, ο οποίος εξελέγη με το FDP.

Το ποσοστό των βουλευτών με μεταναστευτική βιογραφία ανέρχεται σε 8%, αυξημένο κατά 2,1% συγκριτικά με την προηγούμενη νομοθετική περίοδο. Μεγαλύτερη είναι η εκπροσώπηση στο αριστερό κομματικό φάσμα, με την Αριστερά να καταγράφει ποσοστό 18,8%, τους Πράσινους να ακολουθούν με 14,9% και το SPD να φθάνει το 9,8%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Χριστιανική Ένωση με μόλις 2,8%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το 8,7% που καταγράφει το ακροδεξιό AfD, το οποίο προεκλογικά πρωτοστάτησε σε εκστρατείες κατά της μετανάστευσης.

Σχεδόν καθόλου βουλευτές κάτω των 30

Με μέσο όρο ηλικίας 49,4 χρόνια η νέα Bundestag είναι κατ’ ελάχιστον νεώτερη συγκριτικά με την προηγούμενη. Η ηλικιακή ομάδα με την υψηλότερη εκπροσώπηση (51,1%) είναι μετά 45 και 59 ετών, ενώ μόλις 13 βουλευτές είναι κάτω των 30. Η νεώτερη Κ.Ο. είναι αυτή του FDP με μέσο όρο ηλικίας 45,5 χρόνια, στη δεύτερη θέση οι Πράσινοι με 47 έτη και μετά ακολουθούν Χριστιανική Ένωση, Αριστερά και SPD. H γηραιότερη Κ.Ο. με μέσο όρο 51,3 χρόνια είναι αυτή της AfD.

Σχεδόν το 60% των βουλευτών της νέας βουλής ήταν μέλη και της προηγούμενης, δηλαδή κατάφεραν να επανεκλεγούν. Κατά κύριο λόγο είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων. 130 βουλευτές έχουν κάνει διατριβή ή έχουν τον τίτλο του καθηγητή, ενώ περίπου 30 βουλευτές προέρχονται από τον κλάδο των τεχνικών-χειρωνακτικών επαγγελμάτων. Εξαιρετικά ευρεία είναι η παρουσία νομικών, οικονομολόγων και πολιτικών επιστημόνων, ενώ περισσότεροι από 30 έχουν εργαστεί ως εκπαιδευτικοί ή έχουν ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση. Τέλος, δέκα βουλευτές είναι γεωργοί. Με ποσοστό εκπροσώπησης 1,4% αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το ποσοστό των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα στη Γερμανία.