Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 11 ιρακινώνμεταξύ των οποίων ηγέτες των παραστρατιωτικών μονάδων Χασντ αλ-Σαάμπι, εξέδωσε το ιρακινό Κουρδιστάν, μερικές ημέρες αφότου η Βαγδάτη έλαβε παρόμοια μέτρα σε βάρος κούρδων ηγετών.

Η εισαγγελία της αυτόνομης περιφέρειας ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από δικαστήριο του Αρμπίλ να λάβει νομικά μέτρα σε βάρος κυρίως του Κάις αλ-Χαζάλι, ιδρυτή και επικεφαλής μιας σιιτικής πολιτοφυλακής η οποία θεωρείται ότι λαμβάνει καθοδήγηση από το Ιράν.

Η πολιτοφυλακή αυτή, Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ (Η συμμαχία των ενάρετων), αποτελεί τμήμα των Χασντ αλ-Σαάμπι και πολέμησε στο πλευρό των ιρακινών στρατευμάτων κατά την επίθεση για την εκδίωξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από εδάφη τα οποία είχε καταλάβει στο Ιράκ το 2014.

Μεταξύ των άλλων προσωπικοτήτων που έχουν τεθεί στο στόχαστρο είναι ο Ραγιάν αλ-Σαλντάνι, ηγέτης χριστιανών παραστρατιωτικών Χασντ που έχουν παρουσία κυρίως στην επαρχία Νινευή (βόρεια) καθώς και η σιίτισσα βουλευτής Χανάνε αλ-Φετλάουι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ πολλά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί τελευταία από τη δικαιοσύνη στη Βαγδάτη σε βάρος κούρδων ηγετών, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν και ηγέτη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK), Κοσράτ Ρασούλ, για «δηλώσεις που υποκινούν κατά του ιρακινού στρατού».

Περίπου δέκα ημέρες προηγουμένως δικαστήριο της πρωτεύουσας διέταξε τη σύλληψη του προέδρου και δύο μελών της επιτροπής που διοργάνωσε το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και στο Αρμπίλ έχουν επιδεινωθεί μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο η ιρακινή κυβέρνηση χαρακτήρισε παράνομο.

Αντιδρώντας, οι ιρακινές δυνάμεις πήραν από τους Κούρδους τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Κιρκούκ, την οποία διεκδικεί το Αρμπίλ, καθώς και άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου κούρδοι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια των ετών, παράνομα, σύμφωνα με τη Βαγδάτη.