Σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο ενός αστυνομικού το 2016 καταδικάστηκε την Δευτέρα ένας Γερμανός που κατηγορείται ότι ανήκει στο ακροδεξιό κίνημα «Πολίτες του Ράιχ», το οποίο δεν αναγνωρίζει τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Βόλφγκανγκ Πλαν, 50 ετών, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών από δικαστήριο της Νυρεμβέργης- Φιρτ, όπου δικαζόταν από το τέλος Αυγούστου.

Στις 19 Οκτωβρίου 2016 ο Πλαν σκότωσε έναν 32χρονο αστυνομικό και τραυμάτισε δύο ακόμη κατά την έρευνα που διεξήγαγαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο σπίτι του στο Γκεόργκενσμουντ. Στο σπίτι του βρέθηκαν 30 όπλα.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 15 ετών κάθειρξης, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών. Είχε εκτιμήσει ότι ο Πλαν πυροβόλησε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας «με στόχο να προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό όσων περισσότερων ανθρώπων μπορούσε».

Ο Πλαν πυροβόλησε 11 φορές εναντίον των μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προτού δηλώσει, μέσω του δικηγόρου του, ότι δεν γνώριζε πως πρόκειται για αστυνομικούς και πίστεψε ότι γινόταν επίθεση εναντίον του σπιτιού του.

Οι γερμανικές αρχές ανησυχούν για την αύξηση των υποστηρικτών των «Πολιτών του Ράιχ» –μιας ετερόκλιτης ομάδας νεοναζιστών, νοσταλγών της γερμανικής αυτοκρατορίας και συνομωσιολόγων–, αλλά και για την τάση τους να καταφεύγουν στη βία.