«Δεν είμαστε Καταλωνία», δήλωσε από το Μιλάνο στο πρακτορείο Ρόιτερς ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και μέλος της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στην περιφέρειά του και στο Βένετο και θέλοντας να αποστασιοποιήσει την ιταλική ψηφοφορία από την κατάσταση στην Ισπανία.

«Παραμένουμε μέσα στο ιταλικό έθνος με περισσότερη αυτονομία, ενώ η Καταλωνία θέλει να γίνει το 29ο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, όχι. Όχι προς το παρόν», πρόσθεσε ο Μαρόνι.

Εν τω μεταξύ την ετοιμότητα της να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία δηλώνει η ιταλική κυβέρνηση της Ρώμης, δια στόματος του υφυπουργού αρμόδιου για περιφερειακά θέματα Τζανλούκα Μπρέσα μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στην Λομβαρδία και το Βένετο περισσότεροι από το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν «ναι» στην αυτονομία στα μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα που οργάνωσαν οι πρόεδροι των δύο περιφερειών. Στη Λομβαρδία, η συμμετοχή έφθασε περίπου το 40%.

Ένα από τα κύρια παράπονα των δύο περιφερειών είναι ότι στέλνουν στη Ρώμη πολύ περισσότερα χρήματα σε φόρους απ’ όσα παίρνουν πίσω μέσω των δημόσιων δαπανών και θέλουν να μειώσουν στο μισό τη συνεισφορά τους αυτή.

Η Λομβαρδία, λέει ο Μαρόνι, πληρώνει κάθε χρόνο 54 δισεκ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα λαμβάνει ενώ η περιφέρεια του Βένετο, όπου η συμμετοχή ήταν υψηλότερη, μεταξύ 57% και 61%, το αντίστοιχο ποσό φθάνει περίπου τα 15,5 δισεκ. ευρώ.

«Αυτά που πληρώνουμε για φόρους πρέπει να δαπανώνται εδώ, όχι στη Σικελία», δήλωσε στη Βενετία προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο 84χρονος Τζουζέπε Κολόνα, σύμφωνα πάντα με το BBC.

Ωστόσο επικριτές επισημαίνουν ότι εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε δημοψηφίσματα τη στιγμή που όλες οι περιφέρειες έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να διαπραγματεύονται απ’ ευθείας με τη Ρώμη.

«Από τη στιγμή που ανοίγεις το θέμα του τι πληρώνουν οι βόρειες περιφέρειες, περιμένω αντίδραση στη νότια Ιταλία», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli στη Ρώμη.

«Η περιοχή του Βένετο είναι ανοικτή στον διάλογο, με στόχο να μπορέσει να γίνει το εργαστήρι της αυτονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια. Ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο της περιφέρειας του Βένετο, για να ορίσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Στην Λομβαρδία, αναμφίβολα, πολλοί περίμεναν ένα υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, δεδομένης και της υψηλής αποχής που καταγράφηκε, κυρίως στην πόλη του Μιλάνου. Ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι (από τα κύρια στελέχη της Λέγκα) σίγουρα δεν βγαίνει ενισχυμένος από την όλη αυτή διαδικασία: κάποια μέλη του κόμματός του άρχισαν ήδη να αμφισβητούν την στρατηγική του και ειδικότερα τους σχετικά ήπιους τόνους που επέλεξε να κρατήσει κατά τις περασμένες εβδομάδες.