Ο σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ κερδίζει με 47,3% τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 87% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ η εκλογική επιτροπή

Ο θα διεκδικήσει νέα πενταετή θητεία στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου, αντιμετωπίζοντας το 40χρονο δήμαρχο του Κάμνικ και πρώην ηθοποιό,Μάριαν Σάρετς, ο οποίος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 24,8

Ο 53χρονος Πάχορ, ο «πρόεδρος Instagram» όπως τον αποκαλούν, καλλιέργησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του εικόνα εγγύτητας με τους πολίτες, με συνέπεια συχνά να χαρακτηρίζεται «λαϊκιστής» από σχολιαστές και αντιπάλους.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο από 50% πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Πάχορ προσπάθησε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους διασχίζοντας πεζός περισσότερα από 700 χιλιόμετρα και επισκεπτόμενος περίπου 280 περιοχές στη χώρα αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2004.

Με 40.000 ακολούθους στοInstagram

Ο απερχόμενος πρόεδρος καμαρώνει κυρίως γιατί έχει περισσότερους από 40.000 ακόλουθους στο Instagram, όπου αναρτά συχνά προσωπικές φωτογραφίες. Πρακτική που καταγγέλλει κυρίως ο προκάτοχός του Μίλαν Κούτσαν, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σλοβενίας το 1991, που τον κατηγορεί για «λαϊκισμό».

Ο Πάχορ υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείτο και από το 2014 είναι μέλος του συνασπισμού του κεντρώου πρωθυπουργού Μίρο Σέραρ.

Η υποψήφια του κόμματος του Σέραρ καθώς και οι εκπρόσωποι της δεξιάς λαμβάνουν στις βουλευτικές εκλογές λιγότερο από το 10% των ψήφων.

Ο Πάχορ διορίστηκε πρωθυπουργός το 2008 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του το 2011 εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Εξελέγη στην προεδρία την επόμενη χρονιά με ποσοστό 67,2% στο δεύτερο γύρο, επικρατώντας του Ντανίλο Τιρκ.