Μέτρα για την άρση της αυτονομίας της Καταλωνίας και την υπαγωγή της στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, θα ανακοινώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι είπε πως τα μέτρα, που θα ληφθούν βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος της Ισπανίας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1978, θα έχουν την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του κεντρώου κόμματος Ciudadanos.

Σημειώνεται ότι ο Ραχόι έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο. Ο ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «έχουμε φθάσει σε οριακή κατάσταση στην Καταλωνία», δικαιολογώντας τα έκτακτα μέτρα που σκέπτεται να πάρει η Μαδρίτη για την άρση της αυτονομίας της περιοχής.

«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά θα αντιλαμβάνεστε πως είναι δύσκολο για μία χώρα, για μία κυβέρνηση της ΕΕ, όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία παρά την απαγόρευσή του από τη Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της ισπανική Άνω Βουλή, της Γερουσίας δήλωσε ότι θα μπορούσε να διεξαγάγει την ψηφοφορία για τα μέτρα που θα επιβάλλουν την άμεση διακυβέρνηση της Καταλωνίας, αναστέλλοντας την αυτονομία της πλούσιας περιφέρειας σε απάντηση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ακόμη και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Γερουσία πρέπει να συστήσει μια επιτροπή για να συζητήσει τα μέτρα, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ προηγουμένως. Η επιτροπή θα συνέλθει πιθανότητα στις 23 Οκτωβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια θα δοθεί στον ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν μια ευκαιρία να απαντήσει. Η ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων από το σύνολο της Γερουσίας, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και στις 27 Οκτωβρίου.