Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβακίας τον είχε κατηγορήσει κάποτε ότι ήταν πληροφοριοδότης της διαβόητης StB, της ανελέητης μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Αντρέι Μπάμπις είναι σήμερα πάμπλουτος επιχειρηματίας. Αρνείται τις κατηγορίες, λέει ότι είναι ψέματα εκείνων που δεν θέλουν να τον δουν νικητή. Και σχεδιάζει να κυβερνήσει την Πράγα.

Ενας «Μπαμπισκόνι», όπως γράφει προσφυώς ο ανταποκριτής της «Ρεπούμπλικα», που βλέπει από τις δημοσκοπήσεις ότι οι Τσέχοι μπορεί και να του κάνουν το χατίρι στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο. Ο πλούτος και οι πολιτικές φιλοδοξίες δεν είναι πάντως το μόνο πράγμα που συνδέει τον Αντρέι Μπάμπις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από τον διεθνή Τύπο ο τσέχος μεγιαστάνας χαρακτηρίζεται λαϊκιστής –η γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» τον αποκαλεί μάλιστα «Τσέχο Τραμπ». Και τι τον συνδέει με τον αμερικανό πρόεδρο εκτός από τα προφανή; Και μια ξανθιά σύζυγος, η Μόνικα, που είναι σχεδόν πάντα στο πλευρό του σε αυτήν την προεκλογική κούρσα προς την πρωθυπουργία.

Τον συνδέει ενδεχομένως και το γεγονός ότι ο Μπάμπις συνηθίζει να απαντά επιθετικά στην κριτική του Τύπου. «Με λένε λαϊκιστή; Είναι τεράστιο ψέμα, είναι υβριστές» απαντά. Και μετά γυρίζει τον χαρακτηρισμό υπέρ του: «Ή μάλλον είμαι λαϊκιστής αλλά μόνο με μία έννοια του όρου. Με την έννοια ότι θα εκλεγώ από τον λαό και θα υπηρετήσω τα συμφέροντα του λαού». Εκείνη η παλιά κατηγορία αφήνει πάντως μια βαριά σκιά από πάνω του. Ο Μπάμπις εξάλλου δεν ήταν ξένος με το καθεστώς. Είχε το εξαιρετικό προνόμιο να βγαίνει εκτός συνόρων Τσεχοσλοβακίας καθώς ήταν υπεύθυνος για το εξωτερικό εμπόριο.

Για τους οπαδούς του τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει σημασία. Γι’ αυτούς, ο επικεφαλής του κόμματος Ανικανοποίητοι Πολίτες πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ή έστω ο ισχυρός άνδρας μιας χώρας η οποία θα κυβερνάται από έναν δικό του άνθρωπο κατά το πρότυπο του Ζάροσλαβ Κατσίνσκι και της Μπεάτα Σίντλο στην Πολωνία. Μένει να φανεί εάν ο Μπάμπις θα επιλέξει το προσκήνιο ή το παρασκήνιο. Προς το παρόν πάντως πηγαίνει στις κάλπες με ένα δημοσκοπικό ποσοστό της τάξης του 30% και με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του και απερχόμενο πρωθυπουργό Μποχουσλάβ Σομπότκα να έχει υψώσει ήδη λευκή σημαία.

Υποψήφιος της Κεντροαριστέρας, αλλά κι αυτός χωρίς πολλές ελπίδες, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, ο οποίος συγκεντρώνει το 14,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθούν οι κομμουνιστές, νοσταλγοί του καθεστώτος που επέβαλε η ΕΣΣΔ με τα τανκς το 1968. Αν και πρώην σύντροφος, ο Μπάμπις αποκλείει τη συγκυβέρνηση με τους νοσταλγούς. «Εγώ θέλω να εξασφαλίσω ότι η χώρα δεν πρόκειται να περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας. Αλλά δεν πρόκειται να κυβερνήσω με καμία ακραία δύναμη, ούτε τους κομουνιστές ούτε την άκρα Δεξιά» λέει ο Αντρέι Μπάμπις. Κατά τα άλλα, υπόσχεται περικοπές στη φορολογία και περισσότερη ελευθερία στις επιχειρήσεις. Οπως ο Τραμπ και ο Μπερλουσκόνι.

Πετρέλαια και ΜΜΕ

Γεννημένος στην Μπρατισλάβα το 1954,ο Αντρέι Μπάμπις οφείλει την περιουσία του στην επιχείρηση πετρελαιοειδών Agrofert. Στο μεταξύ, έγινε και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης

O μεγιστάνας κρίνει εξ ιδίων

Η πολιτική ατζέντα του Αντρέι Μπάμπις περιλαμβάνει και ένα «όχι» στους μετανάστες, αλλά και στο ενδεχόμενο εισόδου της Τσεχίας στη ζώνη του ευρώ – κι αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος, όσο και οικονομικοί αναλυτές, θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος για την οικονομία της χώρας. Και τότε πού οφείλεται η άρνηση; Φαίνεται ότι ο μεγιστάνας κρίνει εξ ιδίων ή – πιο απλά – με βάση το προσωπικό του συμφέρον: η περιουσία του εκτιμάται στα 3,4 δισ. δολάρια, ποσό που τον κάνει να φιγουράρει στη λίστα με τους 600 πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη.