Ακόμα πιο βαθιά στα αχαρτογράφητα νερά όπου κινείται εδώ και καιρό μπαίνει από σήμερα η Ισπανία. Στις 10 το πρωί τοπική ώρα, 11 ώρα Ελλάδας, εξέπνευσε η νέα προθεσμία που είχε δώσει η Μαδρίτη στον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουιτζντεμόν προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. «Ζητώ από τον Πουιτζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών», δήλωσε χθες εντός του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Λίγο νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία είχε επιβεβαιώσει πως σε περίπτωση που ο Πουιτζντεμόν δεν «επιστρέψει στη νομιμότητα», η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει χρήση του άρθρου 155 του Συντάγματος, αναστέλλοντας μερικά ή και ολοκληρωτικά την αυτονομία της Καταλωνίας. Μία κίνηση πρωτοφανή για τη μετά Φράνκο εποχή, με απρόβλεπτη συνέχεια.

Σύμφωνα με την «El Pais», η Μαδρίτη δήλωνε χθες διατεθειμένη να βάλει φρένο στην εφαρμογή του άρθρου 155 αν ο καταλανός πρόεδρος συγκαλούσε πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια. «Οι εκλογές είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή», διεμήνυσε ο καταλανός υπουργός Εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα. «Δεν θα πούμε την Πέμπτη τίποτα διαφορετικό από εκείνο που είπαμε τη Δευτέρα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης. Στην επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα ο Πουιτζντεμόν δεν απαντούσε ούτε ναι ούτε όχι στο ερώτημα του Ραχόι αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Απλώς επαναλάμβανε ότι κάνει «μια ειλικρινή προσφορά για διάλογο που θα διεξαχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες». Εκτοτε, η σύλληψη αυτών που στους καταλανικούς αυτονομιστικούς κύκλους αποκαλούνται τρυφερά «οι δύο Τζόρντι» όξυνε ακόμα πιο πολύ τα πνεύματα και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την απόσταση μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης.

Κάπου 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Βαρκελώνης φωνάζοντας «ελευθερία» και «έξω οι δυνάμεις κατοχής», απαιτώντας την «άμεση απελευθέρωση» του Τζόρντι Σάντσεθ, επικεφαλής της οργάνωσης Καταλανικό Εθνικό Συμβούλιο (ANC) και του Τζόρντι Κούσαρτ, επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural, οι οποίοι κρατούνται από τη Δευτέρα κατηγορούμενοι για εξέγερση και απείθεια στο ισπανικό κράτος. «Πολιτικούς κρατούμενους και ομήρους του βασιλείου της Ισπανίας», τους αποκαλούσαν οι διαδηλωτές. Η προφυλάκισή των «δύο Τζόρντι», μία λογική κίνηση για το στρατόπεδο του Ραχόι, πυροδότησε ένα κύμα θυμού και στη Μαδρίτη, μεταξύ εκείνων που εκτιμούν ότι η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο με υπερβολική αυστηρότητα. Οπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος που βλέπει «ελεύθερους τους διεφθαρμένους της εξουσίας», τους ηγέτες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος δηλαδή, «και τους αυτονομιστές στη φυλακή». Ή τον γνωστό αριστερό δημοσιογράφο Ζόρδι Εβολε, που επεσήμανε πως οι συλλήψεις απλώς θα τροφοδοτήσουν το αντιισπανικό μένος στην Καταλωνία: «Ο Ραχόι διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο και μας οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή», κατήγγειλε.