Αλλη μια σύγκρουση προστέθηκε στα ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Οι δύο πλευρές συγκρούονται τώρα για το εάν δύο στελέχη του καταλανικού αποσχιστικού κινήματος που φυλακίσθηκαν είναι πολιτικοί κρατούμενοι, καθώς η σύλληψή τους δείχνει πως θα αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις όσων επιθυμούν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Εν τω μεταξύ χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξε ομόφωνα τον νόμο για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου που είχε ψηφίσει το καταλανικό Κοινοβούλιο «αντισυνταγματικό» και τον ακύρωσε. Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για την παραμονή ή όχι της Καταλωνίας στην Ισπανία θα πρέπει να αποφασίσουν όλοι οι Ισπανοί και όχι μόνο οι Καταλανοί». Διευκρινίζεται επίσης ότι «ένα δημοψήφισμα για τον ανακαθορισμό της ταυτότητας του κράτους και της ενότητάς του μπορεί να διενεργηθεί μόνο αφού πρώτα γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος». Η απόφαση καταρρίπτει το επιχείρημα περί «δικαιώματος αυτοδιάθεσης που απορρέει από τον ΟΗΕ» αναφέροντας τις λιγοστές αποφάσεις του Οργανισμού για λαούς που βρίσκονται κάτω από ξένη κυριαρχία.

Χθες, ένα άλλο δικαστήριο στη Μαδρίτη αποφάσισε ότι ο Τζόρντι Σάντσεθ του Καταλανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο Τζόρντι Κούσαρτ του Omnium Cultural, στελέχη δύο μεγάλων αποσχιστικών κινημάτων που κινητοποίησαν ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να φυλακισθούν χωρίς εγγύηση λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί για εξέγερση και απείθεια στο κράτος. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι δύο κατηγορούμενοι μπορεί να προσπαθήσουν «να κρύψουν, να αλλοιώσουν ή να καταστρέψουν αποδείξεις» που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Ο σκοπός των δύο οργανώσεων τότε, συμφωνα με το δικαστήριο, ήταν «να εμποδίσουν την Guardia Civil, την ισπανική αστυνομία να κάνει το έργο της».

Ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόν, που διοργάνωσε το δημοψήφισμα και προχώρησε στην διεξαγωγή του, παρ’ ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει πως δεν πρέπει να γίνει, έγραψε στο twitter ότι η σύλληψη των δύο καταλανών «είναι πολύ άσχημα νέα» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους». Η φράση αυτή είναι μια σαφής αναφορά στη στρατιωτική δικτατορία του Φρανσίσκο Φράνκο, μια σκοτεινή περίοδο για την Ισπανία στη διάρκεια της οποίας η καταλανική κουλτούρα και γλώσσα βρισκόταν υπό διωγμό. Ο υπουργός Εξωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης Ραούλ Ρομέβα σχολίασε: «Οι ηγέτες της καταλανικής κοινωνίας των πολιτών φυλακίστηκαν. Αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο το καινούργιο μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αντιδρά στην προσφορά μας για διάλογο».

Στην άλλη μεγάλη υπόθεση των ημερών, ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, των γνωστών Mossos d’ Escuarda Γιοσεπ Λουίς Τραπέρο παρ’ ότι αρχικά είχε ζητηθεί από τον εισαγγελέα να φυλακισθεί, τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Του αφαιρέθηκε το διαβατήριο και θα πρέπει να εμφανίζεται κάθε 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Οι πληροφορίες λένε πως θα αντικατασταθεί τις επόμενες ημέρες, επειδή θεωρείται ότι δεν έδωσε εντολή στους άνδρες του να σπεύσουν σε βοήθεια των μελών της Guardia Civil που είχαν εγκλωβιστεί σε κτίριο από διαδηλωτές την ημέρα του δημοψηφίσματος.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Μεγάλο το πλήγμα στην καταλανική οικονομία

Πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και δύο μεγάλες τράπεζες, έχουν αποφασίσει τον τελευταίο καιρό να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Καταλωνίας. Ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 540 – πρόκειται για επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, εκ των οποίων 12 είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Χθες, ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Καταλωνία, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, ανακοίνωσε ότι η ισπανική Seat, που ανήκει στον όμιλό της, αποφάσισε να καθυστερήσει την ανακοίνωση του ονόματος του νέου της μοντέλου. Η Seat, που έχει την έδρα της στο Μαρτορέλ της Καταλωνίας, σχεδίαζε να ανακοινώσει το όνομα της νέας έκδοσης αυτοκινήτου της για το 2018 αυτές τις ημέρες, σχεδόν έναν χρόνο πριν από την κυκλοφορία του επταθέσιου αυτού οχήματος. «Καθώς ολόκληρος ο ισπανικός Τύπος ασχολείται με την πολιτική αυτή τη στιγμή, αποφασίσουμε να περιμένουμε μια πιο κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι θα καθυστερήσει επίσης η ανακοίνωση μιας συμφωνίας που αφορά την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Η καταλανική οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την αποχώρηση τόσων εταιριών, που δεν δείχνει να σταματά, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα κορυφώνεται. Ομως αντίστοιχα αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας για το 2018. Αντί για το 2,6% που αρχικά προβλεπόταν, τώρα πέφτει στο 2,3% λόγω των εξελίξεων στην Καταλωνία. Τα στοιχεία που έστειλε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προχθές στις Βρυξέλλες δείχνουν για το 2017 ανάπτυξη 3,1% από πρόβλεψη για 3%.