Την ανάγκη να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες η πυξίδα για το μέλλον τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τκατά την υποβολή της παραίτησης από την απερχόμενη κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ορκωμοσία της νέας.

Επιπλέον υπενθύμισε πως κοινός στόχος όλων των κομμάτων πρέπει να είναι, παρά την όποια διαφορετικότητά τους, να οδηγήσουν την Αυστρία σε ένα καλό μέλλον και ο ίδιος θα φροντίσει ώστε κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να υπερισχύσουν τα συμφέροντα της Αυστρίας και του λαού της απέναντι στον κομματικό τακτικισμό.

Σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο αυστριακός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να έχει αυτές τις ημέρες διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, για να δώσει την εντολή στον αρχηγό του μεγαλύτερου, δηλαδή στον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί πιθανότατα της νέας αυστριακής κυβέρνησης, οποίος είχε αργά το απόγευμα μία κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, αναμένεται να λάβει από τα ανώτατα όργανα του κόμματος του την πλήρη εξουσιοδότηση για τις επικείμενες διερευνητικές του επαφές με όλες τις τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή, όπως ήταν εξαρχής η πρόθεσή του.

Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Ισραέλ Χαγιόμ», ο ίδιος καθιστά σαφές ότι από τους πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους θα ζητήσει να τηρήσουν μία ξεκάθαρη στάση εναντίον του αντισημιτισμού, και αυτό, όπως τονίσει, θα αποτελέσει μία σαφή προϋπόθεση για έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του.

Τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

Ύστερα από τη σύσκεψη του τρίτου σε δύναμη ακροδεξιού κόμματος FPO,που θεωρείται ως πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος, αναφερόταν πως θέλει να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, ωστόσο ο αρχηγός του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, άφησε ανοικτό εάν θα προτιμούσε μία συμμετοχή του σε έναν συνασπισμό με το Λαϊκό ή με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ταυτόχρονα παρέπεμψε στο γεγονός ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις των συνεδρίων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με τις οποίες απορρίπτεται ένας συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με το Κόμμα των Ελευθέρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχασαν την πρώτη θέση στις προχθεσινές εκλογές – την οποία πετύχαιναν εδώ και σχεδόν 50 χρόνια σε εκλογές με εξαίρεση εκείνες του 2002 – σε χθεσινές συνεδριάσεις του προεδρείου τους και της διοικούσας επιτροπής τους αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα, όσο και με το τρίτο σε δύναμη Κόμμα των Ελευθέρων.

Στους Σοσιαλδημοκράτες έχει ξεσπάσει ήδη από καιρού μία διαμάχη ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας τους μετά τις εκλογές με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Η θεωρούμενη «δεξιά» πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά εδώ και καιρό μία προσέγγιση τους με την (μεταξύ άλλων, αντιμεταναστευτική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.

Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, και καταδικάζει την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως «καταστροφική».

Στο μεταξύ, η μεγάλη ήττα των αυστριακών Πράσινων στις εκλογές, κατά τις οποίες το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 8,7 μονάδες στο μόλις 3,8% — που είναι χαμηλότερο του ορίου του 4% για την είσοδο στη Βουλή, και άρα στη βάση των προσωρινών αποτελεσμάτων δεν πρόκειται πλέον να εκπροσωπούνται σε αυτή – οδήγησε την Τρίτη σε παραίτηση την εδώ και μόλις πέντε μήνες αρχηγό τους Ίνγκριντ Φελίπε.