Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ισπανία, λόγω της κρίσης στην Καταλωνία, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που δείχνει να βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο, ενώ η ηγεσία της επαρχίας δεν απαντά ξεκάθαρα αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία, εν μέσω διαφορετικών πιέσεων. Την Τρίτη διάφορες οργανώσεις απηύθυνα έκκληση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στην Καταλωνία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις δύο αυτονομιστών καταλανών ηγετών που κατηγορούνται από την ισπανική δικαιοσύνη για στάση.

Για πολιτικούς κρατούμενους έκανε λόγο ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε ανάρτησή του στο Twitter στην αγγλική γλώσσα.

Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλωνίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).Η σύλληψη και κράτηση των καταλανών ακτιβιστών, αποτελεί δικαστικό και όχι πολιτικό θέμα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας.«Δεν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους, διότι η απόφαση για την κράτησή τους αφορά την διάπραξη εγκλήματος», εξήγησε ο Ραφαέλ Καταλά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μαδρίτη.

Οι δύο οργανώσεις έχουν πόρους που τους επιτρέπουν να οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις και η φυλάκιση των ηγετών τους υπάρχει κίνδυνος να επιτείνει κι άλλο την κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.

Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, το βράδυ της Δευτέρας.Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την Καταλονία και αλλού, όπως στη Βαλένθια.

Προβλέπεται μια σύντομη στάση εργασίας το μεσημέρι της Τρίτης (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.

Πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ο Ζόρντι Κουσάρτ είχε μαγνητοσκοπήσει ένα μήνυμα. Το βίντεο μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να μου στερήσει την ελευθερία μου», δηλώνει και προσθέτει πως «θέλω να σας απευθύνω ένα μήνυμα γαλήνης». Ο Κουσάρτ προσθέτει σε αυτό το βίντεο πως αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα συνεχίσει τη δουλειά της «στην παρανομία», αλλά με ειρηνικά μέσα.

Οι Κουσάρτ και Σάντσες υπάρχουν υποψίες πως ενεθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη την έξοδο ενός κτιρίου όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, ακριβώς. Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.

Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλωνίας κι ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους», καλώντας όμως τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο.