Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, ίσως ταξιδέψει στο Μπέλφαστ αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο μηνών, σύμφωνα με πηγή κοντά στις συνομιλίες.

Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται χωρίς αποκεντρωμένη διοίκηση μετά την κατάρρευσή της τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιβληθεί εκ νέου άμεση διοίκηση από το Λονδίνο, ενδεχομένως αποσταθεροποιώντας την ευαίσθητη πολιτική ισορροπία στη βρετανική επαρχία.

Ο Κλίντον αναμενόταν σήμερα στο Μπέλφαστ προκειμένου να συναντήσει τα κόμματα αλλά το ταξίδι του αναβλήθηκε καθώς η τροπική καταιγίδα Οφηλία άρχισε να πλήττει τις νότιες ακτές της Ιρλανδίας και να κινείται προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο Κλίντον, που είναι προγραμματισμένο να λάβει τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο Dublin City την Τρίτη, θα μπορούσε να ταξιδέψει στο Μπέλφαστ αργότερα αύριο.

«Θέλει να βοηθήσει», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ των Ιρλανδών εθνικιστών του Σιν Φέιν και του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) είναι η διαφωνία για τα δικαιώματα όσων ομιλούν την ιρλανδική γλώσσα.