Ανοικτός σε όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Κουρτς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2017 18:45 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15/10/2017 21:56 |
Ανοικτός σε όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Κουρτς
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των  πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς - εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα- ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Tο εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση  - που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της- να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, "αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο".

Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε πέρυσι η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, νικητής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. "Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα" είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.
Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι "θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα".

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. "Είναι πάρα πολύ νωρίς", είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Σε αντίθεση με την πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, η οποία το έφερνε στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν φαίνεται τελικά να "σώζεται" στη δεύτερη θέση στις  πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, των οποίων μεγάλος νικητής είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

       Στην νέα εκτίμηση στις 20.00 ώρα Ελλάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα των Ελευθέρων (26%).
Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό διατηρεί ακριβώς το ποσοστό του από τις τελευταίες εκλογές, αλλά είναι πλέον δεύτερο σε δύναμη, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων αυξάνει τη δύναμή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

        Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η "Λίστα Πιλτς" του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Στη βάση αυτής της εκτίμησης, οι Πράσινοι με ένα 3,9%, δεν εξασφαλίζουν το όριο του 4% για την είσοδο τους στη Βουλή, στην οποία μάλλον δεν θα εκπροσωπούνται πλέον, ωστόσο ανοικτή παραμένει η δυνατότητα να βελτιώσουν το αποτέλεσμά τους από την καταμέτρηση των πάνω από 700.000 επιστολικών ψηφοδελτίων των οποίων η καταμέτρηση αρχίζει αύριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί και το οριστικό τελικό αποτέλεσμα.

       Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δυνατοί στη βάση της τελευταίας εκτίμησης εμφανίζονται ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα. Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.


7
Helene
15/10/2017 20:47
Θα ηθελα να κανω λάθος , αλλά ο Sebastian Kurz , μοιαζει με μια …μ α ρ ι ο ν έ τ α , που δημιουργηθηκε στο Εργαστηριο απο τους ιδιους που δημιουργησαν τον …Macron !
Απο αυτους , που στηνουν τα Παγκοσμια Παιχνίδια …


Ο Στοχος : Να τον παρουσιασουν στο Εκλογικο Σωμα , σαν εναν …Δεξιό , για να …α φ α ι ρ ε σ ε ι ψηφους απο την πραγματικη Δεξιά του FPO , Freiheitliche Partei Osterreichs , του εθνικιστη Heinz - Christian Strache και του Norbert Hofer .

Μ’ αυτον τον τροπο, αφου θα κερδιζε τις Εκλογες , ο Kurz θα έδειχνε το …αληθινο του προσωπο , εκεινο με τον χαρακτηρα ενος …Macron , ενος κλασικου …γόη φιδιών (= ψηφοφόρων) , ο οποιος θα κανει , ΠΑΛΙ , μια << …Φιλελεύθερη …Προοδευτικη Πολιτικη >> , οπως ακριβως ο Macron στη Γαλλια , ο Renzi στην Ιταλια , οπως ο ομοφυλοφιλος και μιγάς Leo Varadkar με το κεντροδεξιο του κομμα Fine Gael στην Ιρλανδια , οπως η ομοφυλοφιλη Ana Brnabic στη Σερβια , … ΟΠΩΣ ο ... μεταλλαγμένος ΤΣΙΠΡΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !!!

ΝΑΙ , ενας συνθετικος , τεχνητος άντρας, για να πιστεψουν οι …α δ α ε ί ς οτι ερχεται το …κ α ι ν ο υ ρ γ ι ο και οτι οι θαυματουργες αναβασεις ειναι δυνατες για Ολους…!!!

Μια … soap opera , τοσο κραυγαλέα και πασιφανής , που και να προσποιηθει κανείς οτι Δεν συμβαινει τιποτε , του ειναι …εντελως αδυνατο !!!
Αντίοχος
17/10/2017 10:49
Helene, διαθέτεις πολιτικό ένστικτο και κρίση, και όλα όσα εκθέτεις με βρήσκουν απόλυτα σύμφωνο. Έγραψα και δυό γραμμές παραπάνω πριν διαβάσω το σχόλιό σου.
Φάνης
15/10/2017 20:25
Οι νεοφιλελεύθεροι απειλούν τους κατεστημένους φιλελεύθερους, μια μάχη για την εξουσία και μια καθαρά δεξιά ενδοοικογενειακή διαμάχη που μπορεί να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα.
Τζόνι
15/10/2017 20:13
Η ψήφος στην δεξιά είναι η γνησιότερη έκφραση του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης.
Λογικός
15/10/2017 20:02
Κλασσικά, οι Γερμανοί μπορούν να εισβάλλουν ανενόχλητα στους ομοιδεάτες τους.
Δημήτρης
15/10/2017 19:46
Η ακροδεξιά του δήθεν φιλελεύθερου Κυριάκου θα είναι η επόμενη μεγάλη νικήτρια εκλογών, αν ο λαός δεν σταματήσει το στρατιωτικο-πολιτικό σύμπλεγμα ΝΔ-ΧΡΥΣΉΑΥΓΗ-ΛΑΟΣ. Δυστυχώς η Ευρώπη δέχεται ευαίσθητα πλήγματα και την απονομιμοποίηση της από τα δεξιά άκρα.
derkon
15/10/2017 19:14
Άντε και στα δικά μας! Τι διάολο πιό έξυπνοι είναι οι Αυστριακοί από εμάς ?